Útipatika

Ha valaki kisebb-nagyobb utazásra, táborozásra készül, az mindig sok izgalommal, aggódással jár. Érdemes szem előtt tartani, hogy egy jól összeállított úti patika baj esetén aranyat ér. Különösen igaz ez akkor, ha külföldre utazunk, ahol nehezen tudjuk kiismerni magunkat, drágábbak az ellátások és a gyógyszerek. 

Az üdülést igencsak meg tudják keseríteni a rosszullétek, betegségek. Idegen környezetben még elesettebbnek érezzük magunkat betegen. Távol otthonunktól inkább pihenéssel, városnézéssel, felfedezéssel lennénk elfoglalva, nem betegeskedéssel. Könnyen előfordulhat, hogy nincs a közelben orvos, sem patika, és egy nem várt betegség vagy sérülés esetén időbe telik, mire szakszerű ellátást kaphatunk. Miért veszítsünk órákat azzal, hogy egy idegen városban gyógyszertárt vagy drogériát keressünk? Kisebb egészségügyi problémákkal nem feltétlenül szükséges orvoshoz fordulni, sok esetben az otthonról hozott szerekkel mi magunk is tudjuk orvosolni a családtagok baját.

Sajnos nem csak nyaralni, hanem kórházba is kerülhetünk. Ilyenkor is gondolnunk kell rá, hogy a szükséges szerek kéznél legyenek,

de akár egynapos kirándulásra is érdemes mini úti patikát összeállítani.


Az egészségügyi csomag összeállításakor fontos figyelembe venni,

 • milyen egészségi állapotban indulunk neki az útnak, hogy
 • hová utazunk,
 • mennyi időt fogunk ott tölteni,
 • milyen időjárásra számíthatunk , hogy
 • külföldi út esetén az adott országban milyen veszélyek leselkedhetnek ránk,
 • utazik-e velünk gyermek.

Mit készítsünk össze?

Bizonyos alapvető eszközök és készítmények:

Láz- fájdalomcsillapító: A nyaralás során nem csak a torkunk fájhat, de a fülünk is begyulladhat vagy akár egy-egy fogunk is belobbanhat. Legyen nálunk mindig általános fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő készítmény.

A recept nélkül kapható gyógyszerek közül mindegyik lázcsillapító fájdalomcsillapító is egyben. A paracetamol hatóanyagot kivéve pedig mindegyik gyulladáscsökkentő is. Plusz jótanács: lázcsillapítót 38,5 0C fölött érdemes bevetni, hiszen a láz nem ellenség, hanem segít legyőzni a kórokozókat.

http://ligetpatika.hu/gyogyszerek-709/fajdalom-lazcsillapitok-454

Görcsoldó: epegörcsre, vesegörcsre, fejfájásra, menstruációs fájdalomra. Aki  hajlamos rá, a fejfájás bármikor meglepheti, a menstruációs ciklus pedig egybeeshet a nyaralással – egyszerűbb a görcsoldót bevenni, mint hormonokkal játszadozva eltolni a ciklust. Erős fejfájás esetén a fájdalomcsillapítót görcsoldóval kombinálva sokkal drasztikusabb fájdalomcsillapító hatást érhetünk el.

http://ligetpatika.hu/gyogyszerek-709/emesztes-gyomorsav-fekely-szerei-719/puffadas-gorcsoldas-782

Emésztés, sav, puffadás: Aki hajlamos ilyen fajta emésztőrendszeri problémákra, az idegen ételeket kóstolva fokozottan ki van téve ezeknek a problémáknak, nem árt a megszokott készítményeket magával vinni.

http://ligetpatika.hu/gyogyszerek-709/emesztes-gyomorsav-fekely-szerei-719

Magnézium: megerőltető túrázás esetén előfordulhat izomláz, lábikragörcs, ebben sokat segíthet egy nagy adag jól felszívódó magnézium készítmény.

http://ligetpatika.hu/index.php?route=product/list&keyword=magn&description=0

Bélfertőzés, gyomorrontás: Bárhová is utazunk, érdemes már egy héttel a nyaralás kezdete előtt elkezdeni probiotikumot szedni. Ez különösen akkor fontos, ha egzotikus hely az úticél, amelynek baktériumflórája nagyon eltér a hazánkban megszokottól. A probiotikumok segítenek az immunrendszer, az emésztés egészségének megőrzésében és szervezetünket támogatják a kórokozókkal szembeni küzdelemben.

http://ligetpatika.hu/gyogyszerek-709/emesztes-gyomorsav-fekely-szerei-719/probiotikumok-belflora-regeneralok-786

Hasmenés elleni szer: Széntabletta vagy recept nélkül kapható hasfogó készítmény mindenképpen legyen nálunk, probiotikus készítmény, amely helyreállítja a bélflórát és így segít a hasmenés leküzdésében. És gondoljunk a folyadékpótlásra is! Ilyen esetben jó szolgálatot tehet az elveszített sókat, ásványi anyagokat pótló vény nélkül kapható készítmény, egy izotóniás ital, vagy vészhelyzetben segít az egy pohár ásványvízben oldott csapott teáskanálnyi só és cukor.

http://ligetpatika.hu/gyogyszerek-709/emesztes-gyomorsav-fekely-szerei-719/hasfogok-785

Kézfertőtlenítő : használatával sok betegség megelőzhető lehet.

http://ligetpatika.hu/allatgyogyaszat-713/betegapolas-747/fertotlenito-szerek-814

Szorulás: Sokan hajlamosak rá, de főleg hölgyeket érint a szorulás problémája, ami egy utazás során a szokatlan körülmények miatt még kifejezettebb lehet. Erre az esetre készülhetünk kúppal, cseppel, esetleg hashajtó tablettával.

http://ligetpatika.hu/gyogyszerek-709/emesztes-gyomorsav-fekely-szerei-719/hashajtok-784

Baleset esetén: kötszer, ragtapasz, vízhólyagtapasz, Saroktapasz, ha feltöri a lábunkat a cipő, fertőtlenítőszer (Betadine, hidrogénperoxid oldat…), elasztikus pólya, olló. Plusz jótanács: Ne becsüljük le a sebtisztítás fontosságát! A bő vizes lemosás és a fertőtlenítés különösen fontos, ha éles eszköz okozta a sérülést. Sebeket Tilos a sebeket sebhintőporral beszórni! Ez a fajta sebellátás nem korszerű! A hintőpor a váladéktól megkeményedik, a seb nem szellőzik, és a kemény réteg alatt az oxigénmentes környezetben élő baktériumok elszaporodnak, a sérülés elfertőződik.

http://ligetpatika.hu/allatgyogyaszat-713/betegapolas-747/kotszerek-815

Égés: Ne csak napégésre, tábortűz, tűzhely, cigaretta, forró víz okozta sérülésekre is gondolhatunk. Ilyenkor jól jön egy vény nélküli, égésre kapható speciális készítmény (krém, spray, tapasz, vagy hab).

http://ligetpatika.hu/gyogyszerek-709/borbetegsegek-elleni-szerek-718/eges-768

Megfázás: A légkondicionáló, a nedves fürdőruha, a sok hideg ital, fagylalt és a vírusok akár nyáron is okozhatnak megfázást, náthát. Ilyen esetre vigyünk magunkkal lázmérőt, lázcsillapítót (ami fájdalom és gyulladáscsökkentő is), torokfertőtlenítő pasztillát, orrcseppet, köptetőt, köhögéscsillapítót. Vihetünk magukkal C-vitamint és kálcium pezsgőtablettát is, ami felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatot.

http://ligetpatika.hu/gyogyszerek-709/megfazas-torokfajas-kohoges-439

Herpesz elleni krém: a napsütés UV sugárzása vagy a szokatlan ételek hatására könnyen előbukkanhat a herpesz. Épp ezért vigyük magunkkal az egyébként már bevált krémet, ecsetelőt, tapaszt, hiszen nem foglal nagy helyet, de sokat segít a bajban!

http://ligetpatika.hu/gyogyszerek-709/borbetegsegek-elleni-szerek-718/herpesz-750

Allergia ellenes szerek: Ha allergiánk van, ne felejtsük otthon az arra szedett gyógyszerünket! De előfordulhat allergiás reakció olyanoknál is, akik amúgy nem szednek gyógyszert. Pl. rovarcsípésre, ismeretlen ételre.

http://ligetpatika.hu/gyogyszerek-709/allergia-ellenes-szerek-443

Hányinger: Akár autóval, akár repülővel utazunk, előfordulhat, hogy hányingerünk lesz. Ez főként nagy melegben nagyon gyakori. Ha eleve tudjuk, hogy valamelyik családtag hajlamos utazás közbeni rosszullétre, gondoskodjunk róla, hogy az útipatika tartalmazzon hányinger elleni tablettát, B6-vitamint, esetleg gyömbér tartalmú hányinger csillapító nyalókát.

http://ligetpatika.hu/gyogyszerek-709/emesztes-gyomorsav-fekely-szerei-719/hasfogok-785

Jetlag: Ne feledkezzünk meg hosszú utazás esetén a nagy időeltolódás okozta jetlag jelenségéről sem: enyhe nyugtató, altató, bio-melatonin jó szolgálatot tehet.

http://ligetpatika.hu/gyogyszerek-709/nyugtato-feszultsegoldo-481

Hűsítő, nyugtató termék: olyat érdemes választani, amelyet használhatunk méh-, darázs-, szúnyogcsípésre és leégésre is. A bőrkiütések, csalánkiütések, rovarcsípés, bőrpír és az enyhe fokú égési sérülések során fellépő viszketést enyhíthetjük hűsítő készítménnyel. Amennyiben a duzzanat, bőrviszketés nem csillapodik, a biztonság kedvéért keressünk fel egy orvost!

http://ligetpatika.hu/gyogyszerek-709/borbetegsegek-elleni-szerek-718/csipes-kiutes-770

Aranyér, visszér, fájdalomcsillapító krémek: Idősek és arra hajlamosak melegben, túrázáskor, megterheléskor fokozottan vannak kitéve ezeknek a fájdalmaknak. A megszokott fájdalomcsillapító krém jó helyen van az útitáskában. 

http://ligetpatika.hu/gyogyszerek-709/visszer-kezeles-449

Rovarriasztó: Rovarok mindenütt vannak, főként a szúnyogok keseríthetik meg az életünket, ezért érdemes szúnyogriasztó spray-t, elektromos készüléket egyaránt magunkkal vinni és az sem árt, ha csípés elleni gél is van a csomagban a csípések okozta viszketés enyhítésére.

http://ligetpatika.hu/allatgyogyaszat-713/tetu-atka-rovarirtok-731

Kullancscsipesz: a célszerűen kialakított fémcsipesszel gyorsan és könnyedén eltávolíthatjuk a kullancsokat, de jó szolgálatot tehet akkor is, ha apró tüskéket kell kihúzni a bőrünkből.

http://ligetpatika.hu/index.php?route=product/list&keyword=csipesz&description=0

Fényvédő krém, napozás utáni készítmények: Nem kell ahhoz tengerparton lenni, hogy leégjünk. Kellő védelem hiányában városnézés vagy kirándulás közben is megkaphat bennünket a nap. A megfelelő fényvédelemről mindig gondoskodjunk! 3 év alatti kisgyermekek esetében legalább 50 faktoros, hipoallergén naptej az ideális, felnőtteknél pedig attól függ a faktorszám és a napvédő típusa, hogy mennyire fehér és érzékeny a bőrünk. Az útipatikában legyen nálunk olyan hűsítő krém, zselé vagy hab, amely kifejezetten a leégett bőr kezelésére lett kifejlesztve. Kérjünk a patikában segítséget a megfelelő termék kiválasztásához!

Napvédő szemüveg kisgyermekeknek is fontos! 

http://ligetpatika.hu/index.php?route=product/list&keyword=nap&description=0

Napszúrás: Megelőzhető sapka, kendő, napernyő használatával. A napszúrás tünetei a fejfájás, a hányinger, a hányás, a láz. A legjobb ellenszere a besötétített helyen való fekvés, hideg vizes borogatás, hányás- és lázcsillapító bevétele.

http://ligetpatika.hu/gyogyszerek-709/fajdalom-lazcsillapitok-454

Óvszer, fogamzásgátló: a fogamzásgátlót szedőknek különösen fontos, hogy a nyaralás alatt is beszedjék a soron következő tablettát, hiszen külföldön nem egykönnyen tudjuk felíratni és beszerezni a pirulákat, ezt egyetlen biztosítás sem fedezi. Egyébként is nyaralás közben könnyebben szövődnek szerelmek, ám ekkor sem szabad megfeledkezni a védekezésről. A nemi betegségektől és a nem kívánt terhességtől védő óvszert ma már elég sok helyen lehet kapni, de hasznos lehet elővigyázatosságból egy csomaggal bepakolni a kézitáskába.

Egyéb fontos információ:

Figyelem! 

Állandóan szedett gyógyszereinkből elegendő mennyiséget vigyünk magunkkal!

Ha gyógyszerünk kábítószert tartalmaz, akkor legyen nálunk orvosi igazolás arról, hogy a készítmény gyógyászati célt szolgál.

Az úti patika csomagot mindig a kézipoggyászba tegyük, hogy ne kelljen keresgélni.

Lényeges, hogy a gyógyszerek mellett a betegtájékoztatót se felejtsük otthon, nehogy rosszul adagoljuk a gyógyszert!

A krémeket és kúpokat lehetőleg hűtőtáskában szállítsunk, és - ha megtehetjük - a nyaralás alatt is tartsuk hűtőszekrényben vagy hűvös helyen. A gyógyszereinket pedig óvjuk a sugárzó hőtől.

Amennyiben repülőgéppel utazunk, figyeljünk arra, hogy a csipesz és az olló ne a kézitáskában, hanem a feladott poggyászban kapjon helyet.

Vannak olyan gyógyszerek, amelyek kiviteli engedélyhez kötöttek, krónikus betegség esetén ezért érdemes erről előzetesen tájékozódni, csakúgy, mint bizonyos úti célok esetén a kötelező és az ajánlott védőoltásokról.

Ne feledkezzünk meg az utazási biztosításról sem, amely szükség esetén fedezi a külföldi betegellátás költségeit.

A személyre és utazásra szabott úti patika összeállításában érdemes kikérni a háziorvos, illetve a gyógyszerész tanácsát, véleményét.

Az utazó a pihenés napjai alatt is megbetegedhet.

A nyaralást tervezők többsége már az első tavaszi hetekben elkezdi szervezni az utazást.

Szállást, repülőjegyet rendel, időpontokat egyeztet, a hölgyek ruhavásárlásba kezdenek. Egyszóval felkészülnek a nyaralásra, ám egy fontos dologról, a nyaralás egészségügyi kockázatairól, a pihenésre kiszemelt országban előforduló, számunkra idegen fertőzések veszélyeiről, betegségekről kevesen tájékozódnak.

Bármilyen kellemetlen gondolat, mégis minden külföldre utazónak számolnia kell azzal, hogy a pihenés napjai alatt megbetegedhet. Különösen azokra érvényes ez, akik távolabbra, a miénktől különböző éghajlatú, kultúrájú országba készülnek. Ahhoz, hogy valamilyen súlyos, fertőző betegséget megkapjon az ember, nem kell feltétlenül trópusi országba utaznia, elegendő, ha a kontinens mediterrán országait vagy valamelyik, hozzánk közel eső tengerpartot választja.

Fertőző kagylók, csigák

A mediterrán vidékek kedvelt tengeri fogásait érdemes bizonyos óvatossággal, fenntartásokkal fogyasztani. A különféle, nyersen fogyasztott kagylók, csigák potenciális forrásai a májat megtámadó hepatitiszfertőzésnek. 
A tengeri élőlények egyre növekvő hányada - a parti nagyvárosok tengerbe engedett, tisztítatlan szennyvize miatt - hordozza a hepatitisz-A vírust. 
A Földközi-tenger kagylóinak a 40 százaléka ma már bizonyítottan fertőzött ezzel a kórokozóval. A legkockázatosabb a délolasz tengerpart: Bari, Brindisi, Foggia, Nápoly és Calabria környékén tilos nyers tengeri herkentyűket kóstolgatni, de a görög és spanyol partszakaszok sem mentesek a kórokozót hordozó kagylóktól és egyéb tengeri állatoktól. A hepatitisz vírusfertőzésnek viszonylag hosszú a lappangási ideje: az esetek többségében csak 2-3 hét elteltével, általában a nyaralás befejezése után jelentkeznek a májgyulladás tünetei. A fertőzés rendkívül veszélyes, mert ha késve ismerik fel és veszik kezelésbe a betegséget, vagy a hibás terápia következményeként a krónikussá váló májgyulladásból évekkel később májrák alakulhat ki. Éppen ezért a megelőzés a legfontosabb. A vírus által fertőzött területekre való utazás előtt néhány héttel érdemes hepatitisz-A és B elleni védőoltást kérni, és a helyszínen tartózkodni a nyers kagylófélék, csigák fogyasztásától. A magas hőfokon kezelt, párolt, főzött, sütött kagylófélék és egyéb tengeri gyümölcsök gond nélkül fogyaszthatók.

Kockázatos a fogmosás is

Persze, nemcsak a nyers kagylók, csigák jelentenek fokozott egészségügyi kockázatot. A mostanában egyre divatosabb sushi fogyasztása sem biztonságos. Japánban, a sushi hazájában például a lakosság 80 százalékának emésztőrendszere fertőzött a halak testén élősködő apró férgekkel. A nyers hússal azok petéi bekerülnek a szervezetbe, és ott tovább szaporodnak.

Különféle emésztőszervi betegségeket nemcsak a nyers húsfélék okozhatnak, hanem a zöldségek, gyümölcsök is. Sokan csupán arra figyelnek, hogy mosatlan gyümölcsöt, salátaféléket ne fogyasszanak, ám arra nem gondolnak, hogy az a víz, amivel azokat megtisztították, szintén fertőzött lehet. Teli gyengébb, súlyosabb bélbetegségeket előidéző kórokozókkal. Ilyen fertőzés szinte bárhol utolérheti az utazót, akár a drágább szállodákban is. A helyi csapvíz fertőzöttsége miatt óvakodni kell még a fürdőszobai csapból való fogmosástól vagy a jégkockával hűtött italok fogyasztásától is.

Tipikus női és férfibetegségek

A zürichi egyetem kutatócsoportja érdekes jelenséget tapasztalt az utazásaik, nyaralásuk alkalmával megbetegedett páciensek körében. Vizsgálataik szerint vannak olyan tipikus utazási betegségek, amelyek inkább a férfiakat, mások pedig nagyobb arányban a nőket támadják meg. A nők többsége valamilyen emésztőszervi és húgyúti betegségtől szenved, a férfiaknál gyakoribbak a különféle, magas lázzal járó vagy  szexuális úton terjedő betegségek megjelenése. A férfiak például gyakrabban betegszenek meg maláriában, kiütéses lázszindrómában vagy dengue-lázban, vagyis olyan fertőzések következményeként, amelyeket rovarok (szúnyog, kullancs) terjesztenek. A majdnem 70 ezer külföldön megbetegedett turistát vizsgáló kutatás szerint a nők egynegyede akut hasmenéssel tért haza: majdnem 40 százalékkal gyakrabban betegedtek meg ilyen tüneteket okozó fertőzéstől, mint a férfiak.                                                                       

Hasmenés esetén

Súlyos gyomorrontás vagy hasmenés esetén a legfontosabb teendő a folyadékpótlás és a szervezet sóháztartásának helyreállítása. A tiszta víz fogyasztásánál hatékonyabb, jobban felszívódik, egyben az elvesztett anyagokat is pótolja a következő recept alapján könnyen elkészíthető oldat: 1 kávéskanál sót és 6 kávéskanál cukrot tegyen 1 liter, megbízhatóan tiszta vízbe, majd minden hasmenés, hányás után fogyasszon 1-2 dl-t. Két év alatti gyermeknek 0,5-1 dl-t adhatunk ebből a folyadékból.

Tudta?

Az utazóknak szóló, élelmiszerre vonatkozó egészségvédő tanácsokat egy régi angol mondás így foglalja össze: „Hámozd meg, főzd meg vagy dobd el!" Amikor még nem létezett palackozott ásványvíz, az óvatos világjáró inkább konyakkal öblögetett fogmosás után. Eszébe sem jutott, hogy a bizonytalan forrásból származó, helyi vízzel próbálkozzon. Ma is hasznos, ha van a poggyászunkban vízforraló vagy a víz fertőtlenítésére alkalmas szer.

Profi tanácsadás

Utazás előtt mindenképpen szükséges a célország egészségügyi állapotairól, az ott leggyakrabban előforduló betegségekről részletesen tájékozódni. Egyéni és meghatározott úticélra vonatkozó részletes felvilágosítást a háziorvostól, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) regionális intézeteitől, a Trópusi és Utazási Betegségek Intézetétől (Budapest IX., Páva u. 27.), a Szent László Kórház Trópusi Betegségek Ambulanciájától (Budapest IX., Gyáli út. 5-7.) és az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpontjától (Budapest IX., Gyáli út 2-4.) kérhet.

Magyarországon jelenleg huszonhétféle betegség ellen adható védőoltás. Ezek közül külföldön a leggyakrabban előfordulók a már említett hepatitisz-A és -B, a sárgaláz, a tífusz, a kullancs-encephalitis, a meningococcus, a tetanusz, a veszettség, a kolera. Jó tudni, hogy a védőoltások többségéért, valamint a malária elleni gyógyszerért térítést kell fizetni, és elegendő időt kell hagyni a védettség kialakulására, ezért a felkészülést már most érdemes elkezdeni.

Rendezés:

Ha valaki kisebb-nagyobb utazásra, táborozásra készül, az mindig sok izgalommal, aggódással jár. Érdemes szem előtt tartani, hogy egy jól összeállított úti patika baj esetén aranyat ér. Különösen igaz ez akkor, ha külföldre utazunk, ahol nehezen tudjuk kiismerni magunkat, drágábbak az ellátások és a gyógyszerek. 

Az üdülést igencsak meg tudják keseríteni a rosszullétek, betegségek. Idegen környezetben még elesettebbnek érezzük magunkat betegen. Távol otthonunktól inkább pihenéssel, városnézéssel, felfedezéssel lennénk elfoglalva, nem betegeskedéssel. Könnyen előfordulhat, hogy nincs a közelben orvos, sem patika, és egy nem várt betegség vagy sérülés esetén időbe telik, mire szakszerű ellátást kaphatunk. Miért veszítsünk órákat azzal, hogy egy idegen városban gyógyszertárt vagy drogériát keressünk? Kisebb egészségügyi problémákkal nem feltétlenül szükséges orvoshoz fordulni, sok esetben az otthonról hozott szerekkel mi magunk is tudjuk orvosolni a családtagok baját.

Sajnos nem csak nyaralni, hanem kórházba is kerülhetünk. Ilyenkor is gondolnunk kell rá, hogy a szükséges szerek kéznél legyenek,

de akár egynapos kirándulásra is érdemes mini úti patikát összeállítani.


Az egészségügyi csomag összeállításakor fontos figyelembe venni,

 • milyen egészségi állapotban indulunk neki az útnak, hogy
 • hová utazunk,
 • mennyi időt fogunk ott tölteni,
 • milyen időjárásra számíthatunk , hogy
 • külföldi út esetén az adott országban milyen veszélyek leselkedhetnek ránk,
 • utazik-e velünk gyermek.

Mit készítsünk össze?

Bizonyos alapvető eszközök és készítmények:

Láz- fájdalomcsillapító: A nyaralás során nem csak a torkunk fájhat, de a fülünk is begyulladhat vagy akár egy-egy fogunk is belobbanhat. Legyen nálunk mindig általános fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő készítmény.

A recept nélkül kapható gyógyszerek közül mindegyik lázcsillapító fájdalomcsillapító is egyben. A paracetamol hatóanyagot kivéve pedig mindegyik gyulladáscsökkentő is. Plusz jótanács: lázcsillapítót 38,5 0C fölött érdemes bevetni, hiszen a láz nem ellenség, hanem segít legyőzni a kórokozókat.

Görcsoldó: epegörcsre, vesegörcsre, fejfájásra, menstruációs fájdalomra. Aki  hajlamos rá, a fejfájás bármikor meglepheti, a menstruációs ciklus pedig egybeeshet a nyaralással – egyszerűbb a görcsoldót bevenni, mint hormonokkal játszadozva eltolni a ciklust. Erős fejfájás esetén a fájdalomcsillapítót görcsoldóval kombinálva sokkal drasztikusabb fájdalomcsillapító hatást érhetünk el.

Magnézium: megerőltető túrázás esetén előfordulhat izomláz, lábikragörcs, ebben sokat segíthet egy nagy adag jól felszívódó magnézium készítmény.

Bélfertőzés, gyomorrontás: Bárhová is utazunk, érdemes már egy héttel a nyaralás kezdete előtt elkezdeni probiotikumot szedni. Ez különösen akkor fontos, ha egzotikus hely az úticél, amelynek baktériumflórája nagyon eltér a hazánkban megszokottól. A probiotikumok segítenek az immunrendszer, az emésztés egészségének megőrzésében és szervezetünket támogatják a kórokozókkal szembeni küzdelemben.

Hasmenés elleni szer: Széntabletta vagy recept nélkül kapható hasfogó készítmény mindenképpen legyen nálunk, probiotikus készítmény, amely helyreállítja a bélflórát és így segít a hasmenés leküzdésében. És gondoljunk a folyadékpótlásra is! Ilyen esetben jó szolgálatot tehet az elveszített sókat, ásványi anyagokat pótló vény nélkül kapható készítmény, egy izotóniás ital, vagy vészhelyzetben segít az egy pohár ásványvízben oldott csapott teáskanálnyi só és cukor.

Kézfertőtlenítő : használatával sok betegség megelőzhető lehet.

Szorulás: Sokan hajlamosak rá, de főleg hölgyeket érint a szorulás problémája, ami egy utazás során a szokatlan körülmények miatt még kifejezettebb lehet. Erre az esetre készülhetünk kúppal, cseppel, esetleg hashajtó tablettával.

Baleset esetén: kötszer, ragtapasz, vízhólyagtapasz, Saroktapasz, ha feltöri a lábunkat a cipő, fertőtlenítőszer (Betadine, hidrogénperoxid oldat…), elasztikus pólya, olló. Plusz jótanács: Ne becsüljük le a sebtisztítás fontosságát! A bő vizes lemosás és a fertőtlenítés különösen fontos, ha éles eszköz okozta a sérülést. Sebeket Tilos a sebeket sebhintőporral beszórni! Ez a fajta sebellátás nem korszerű! A hintőpor a váladéktól megkeményedik, a seb nem szellőzik, és a kemény réteg alatt az oxigénmentes környezetben élő baktériumok elszaporodnak, a sérülés elfertőződik.

Égés: Ne csak napégésre, tábortűz, tűzhely, cigaretta, forró víz okozta sérülésekre is gondolhatunk. Ilyenkor jól jön egy vény nélküli, égésre kapható speciális készítmény (krém, spray, tapasz, vagy hab).

Megfázás: A légkondicionáló, a nedves fürdőruha, a sok hideg ital, fagylalt és a vírusok akár nyáron is okozhatnak megfázást, náthát. Ilyen esetre vigyünk magunkkal lázmérőt, lázcsillapítót (ami fájdalom és gyulladáscsökkentő is), torokfertőtlenítő pasztillát, orrcseppet, köptetőt, köhögéscsillapítót. Vihetünk magukkal C-vitamint és kálcium pezsgőtablettát is, ami felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatot.

Herpesz elleni krém: a napsütés UV sugárzása vagy a szokatlan ételek hatására könnyen előbukkanhat a herpesz. Épp ezért vigyük magunkkal az egyébként már bevált krémet, ecsetelőt, tapaszt, hiszen nem foglal nagy helyet, de sokat segít a bajban!

Allergia ellenes szerek: Ha allergiánk van, ne felejtsük otthon az arra szedett gyógyszerünket! De előfordulhat allergiás reakció olyanoknál is, akik amúgy nem szednek gyógyszert. Pl. rovarcsípésre, ismeretlen ételre.

Hányinger: Akár autóval, akár repülővel utazunk, előfordulhat, hogy hányingerünk lesz. Ez főként nagy melegben nagyon gyakori. Ha eleve tudjuk, hogy valamelyik családtag hajlamos utazás közbeni rosszullétre, gondoskodjunk róla, hogy az útipatika tartalmazzon hányinger elleni tablettát, B6-vitamint, esetleg gyömbér tartalmú hányinger csillapító nyalókát.

Jetlag: Ne feledkezzünk meg hosszú utazás esetén a nagy időeltolódás okozta jetlag jelenségéről sem: enyhe nyugtató, altató, bio-melatonin jó szolgálatot tehet.

Hűsítő, nyugtató termék: olyat érdemes választani, amelyet használhatunk méh-, darázs-, szúnyogcsípésre és leégésre is. A bőrkiütések, csalánkiütések, rovarcsípés, bőrpír és az enyhe fokú égési sérülések során fellépő viszketést enyhíthetjük hűsítő készítménnyel. Amennyiben a duzzanat, bőrviszketés nem csillapodik, a biztonság kedvéért keressünk fel egy orvost!

Rovarriasztó: Rovarok mindenütt vannak, főként a szúnyogok keseríthetik meg az életünket, ezért érdemes szúnyogriasztó spray-t, elektromos készüléket egyaránt magunkkal vinni és az sem árt, ha csípés elleni gél is van a csomagban a csípések okozta viszketés enyhítésére.

Kullancscsipesz: a célszerűen kialakított fémcsipesszel gyorsan és könnyedén eltávolíthatjuk a kullancsokat, de jó szolgálatot tehet akkor is, ha apró tüskéket kell kihúzni a bőrünkből.

Fényvédő krém, napozás utáni készítmények: Nem kell ahhoz tengerparton lenni, hogy leégjünk. Kellő védelem hiányában városnézés vagy kirándulás közben is megkaphat bennünket a nap. A megfelelő fényvédelemről mindig gondoskodjunk! 3 év alatti kisgyermekek esetében legalább 50 faktoros, hipoallergén naptej az ideális, felnőtteknél pedig attól függ a faktorszám és a napvédő típusa, hogy mennyire fehér és érzékeny a bőrünk. Az útipatikában legyen nálunk olyan hűsítő krém, zselé vagy hab, amely kifejezetten a leégett bőr kezelésére lett kifejlesztve. Kérjünk a patikában segítséget a megfelelő termék kiválasztásához!

Napszúrás: Megelőzhető sapka, kendő, napernyő használatával. A napszúrás tünetei a fejfájás, a hányinger, a hányás, a láz. A legjobb ellenszere a besötétített helyen való fekvés, hideg vizes borogatás, hányás- és lázcsillapító bevétele.

Óvszer, fogamzásgátló: a fogamzásgátlót szedőknek különösen fontos, hogy a nyaralás alatt is beszedjék a soron következő tablettát, hiszen külföldön nem egykönnyen tudjuk felíratni és beszerezni a pirulákat, ezt egyetlen biztosítás sem fedezi. Egyébként is nyaralás közben könnyebben szövődnek szerelmek, ám ekkor sem szabad megfeledkezni a védekezésről. A nemi betegségektől és a nem kívánt terhességtől védő óvszert ma már elég sok helyen lehet kapni, de hasznos lehet elővigyázatosságból egy csomaggal bepakolni a kézitáskába.

Egyéb fontos információ:

Figyelem! 

Állandóan szedett gyógyszereinkből elegendő mennyiséget vigyünk magunkkal!

Ha gyógyszerünk kábítószert tartalmaz, akkor legyen nálunk orvosi igazolás arról, hogy a készítmény gyógyászati célt szolgál.

Az úti patika csomagot mindig a kézipoggyászba tegyük, hogy ne kelljen keresgélni.

Lényeges, hogy a gyógyszerek mellett a betegtájékoztatót se felejtsük otthon, nehogy rosszul adagoljuk a gyógyszert!

A krémeket és kúpokat lehetőleg hűtőtáskában szállítsunk, és - ha megtehetjük - a nyaralás alatt is tartsuk hűtőszekrényben vagy hűvös helyen. A gyógyszereinket pedig óvjuk a sugárzó hőtől.

Amennyiben repülőgéppel utazunk, figyeljünk arra, hogy a csipesz és az olló ne a kézitáskában, hanem a feladott poggyászban kapjon helyet.

Vannak olyan gyógyszerek, amelyek kiviteli engedélyhez kötöttek, krónikus betegség esetén ezért érdemes erről előzetesen tájékozódni, csakúgy, mint bizonyos úti célok esetén a kötelező és az ajánlott védőoltásokról.

Ne feledkezzünk meg az utazási biztosításról sem, amely szükség esetén fedezi a külföldi betegellátás költségeit.

A személyre és utazásra szabott úti patika összeállításában érdemes kikérni a háziorvos, illetve a gyógyszerész tanácsát, véleményét.

Az utazó a pihenés napjai alatt is megbetegedhet.

A nyaralást tervezők többsége már az első tavaszi hetekben elkezdi szervezni az utazást.

Szállást, repülőjegyet rendel, időpontokat egyeztet, a hölgyek ruhavásárlásba kezdenek. Egyszóval felkészülnek a nyaralásra, ám egy fontos dologról, a nyaralás egészségügyi kockázatairól, a pihenésre kiszemelt országban előforduló, számunkra idegen fertőzések veszélyeiről, betegségekről kevesen tájékozódnak.

Bármilyen kellemetlen gondolat, mégis minden külföldre utazónak számolnia kell azzal, hogy a pihenés napjai alatt megbetegedhet. Különösen azokra érvényes ez, akik távolabbra, a miénktől különböző éghajlatú, kultúrájú országba készülnek. Ahhoz, hogy valamilyen súlyos, fertőző betegséget megkapjon az ember, nem kell feltétlenül trópusi országba utaznia, elegendő, ha a kontinens mediterrán országait vagy valamelyik, hozzánk közel eső tengerpartot választja.

Fertőző kagylók, csigák

A mediterrán vidékek kedvelt tengeri fogásait érdemes bizonyos óvatossággal, fenntartásokkal fogyasztani. A különféle, nyersen fogyasztott kagylók, csigák potenciális forrásai a májat megtámadó hepatitiszfertőzésnek. 
A tengeri élőlények egyre növekvő hányada - a parti nagyvárosok tengerbe engedett, tisztítatlan szennyvize miatt - hordozza a hepatitisz-A vírust. 
A Földközi-tenger kagylóinak a 40 százaléka ma már bizonyítottan fertőzött ezzel a kórokozóval. A legkockázatosabb a délolasz tengerpart: Bari, Brindisi, Foggia, Nápoly és Calabria környékén tilos nyers tengeri herkentyűket kóstolgatni, de a görög és spanyol partszakaszok sem mentesek a kórokozót hordozó kagylóktól és egyéb tengeri állatoktól. A hepatitisz vírusfertőzésnek viszonylag hosszú a lappangási ideje: az esetek többségében csak 2-3 hét elteltével, általában a nyaralás befejezése után jelentkeznek a májgyulladás tünetei. A fertőzés rendkívül veszélyes, mert ha késve ismerik fel és veszik kezelésbe a betegséget, vagy a hibás terápia következményeként a krónikussá váló májgyulladásból évekkel később májrák alakulhat ki. Éppen ezért a megelőzés a legfontosabb. A vírus által fertőzött területekre való utazás előtt néhány héttel érdemes hepatitisz-A és B elleni védőoltást kérni, és a helyszínen tartózkodni a nyers kagylófélék, csigák fogyasztásától. A magas hőfokon kezelt, párolt, főzött, sütött kagylófélék és egyéb tengeri gyümölcsök gond nélkül fogyaszthatók.

Kockázatos a fogmosás is

Persze, nemcsak a nyers kagylók, csigák jelentenek fokozott egészségügyi kockázatot. A mostanában egyre divatosabb sushi fogyasztása sem biztonságos. Japánban, a sushi hazájában például a lakosság 80 százalékának emésztőrendszere fertőzött a halak testén élősködő apró férgekkel. A nyers hússal azok petéi bekerülnek a szervezetbe, és ott tovább szaporodnak.

Különféle emésztőszervi betegségeket nemcsak a nyers húsfélék okozhatnak, hanem a zöldségek, gyümölcsök is. Sokan csupán arra figyelnek, hogy mosatlan gyümölcsöt, salátaféléket ne fogyasszanak, ám arra nem gondolnak, hogy az a víz, amivel azokat megtisztították, szintén fertőzött lehet. Teli gyengébb, súlyosabb bélbetegségeket előidéző kórokozókkal. Ilyen fertőzés szinte bárhol utolérheti az utazót, akár a drágább szállodákban is. A helyi csapvíz fertőzöttsége miatt óvakodni kell még a fürdőszobai csapból való fogmosástól vagy a jégkockával hűtött italok fogyasztásától is.

Tipikus női és férfibetegségek

A zürichi egyetem kutatócsoportja érdekes jelenséget tapasztalt az utazásaik, nyaralásuk alkalmával megbetegedett páciensek körében. Vizsgálataik szerint vannak olyan tipikus utazási betegségek, amelyek inkább a férfiakat, mások pedig nagyobb arányban a nőket támadják meg. A nők többsége valamilyen emésztőszervi és húgyúti betegségtől szenved, a férfiaknál gyakoribbak a különféle, magas lázzal járó vagy  szexuális úton terjedő betegségek megjelenése. A férfiak például gyakrabban betegszenek meg maláriában, kiütéses lázszindrómában vagy dengue-lázban, vagyis olyan fertőzések következményeként, amelyeket rovarok (szúnyog, kullancs) terjesztenek. A majdnem 70 ezer külföldön megbetegedett turistát vizsgáló kutatás szerint a nők egynegyede akut hasmenéssel tért haza: majdnem 40 százalékkal gyakrabban betegedtek meg ilyen tüneteket okozó fertőzéstől, mint a férfiak.                                                                       

Hasmenés esetén

Súlyos gyomorrontás vagy hasmenés esetén a legfontosabb teendő a folyadékpótlás és a szervezet sóháztartásának helyreállítása. A tiszta víz fogyasztásánál hatékonyabb, jobban felszívódik, egyben az elvesztett anyagokat is pótolja a következő recept alapján könnyen elkészíthető oldat: 1 kávéskanál sót és 6 kávéskanál cukrot tegyen 1 liter, megbízhatóan tiszta vízbe, majd minden hasmenés, hányás után fogyasszon 1-2 dl-t. Két év alatti gyermeknek 0,5-1 dl-t adhatunk ebből a folyadékból.

Tudta?

Az utazóknak szóló, élelmiszerre vonatkozó egészségvédő tanácsokat egy régi angol mondás így foglalja össze: „Hámozd meg, főzd meg vagy dobd el!" Amikor még nem létezett palackozott ásványvíz, az óvatos világjáró inkább konyakkal öblögetett fogmosás után. Eszébe sem jutott, hogy a bizonytalan forrásból származó, helyi vízzel próbálkozzon. Ma is hasznos, ha van a poggyászunkban vízforraló vagy a víz fertőtlenítésére alkalmas szer.

Profi tanácsadás

Utazás előtt mindenképpen szükséges a célország egészségügyi állapotairól, az ott leggyakrabban előforduló betegségekről részletesen tájékozódni. Egyéni és meghatározott úticélra vonatkozó részletes felvilágosítást a háziorvostól, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) regionális intézeteitől, a Trópusi és Utazási Betegségek Intézetétől (Budapest IX., Páva u. 27.), a Szent László Kórház Trópusi Betegségek Ambulanciájától (Budapest IX., Gyáli út. 5-7.) és az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpontjától (Budapest IX., Gyáli út 2-4.) kérhet.

Magyarországon jelenleg huszonhétféle betegség ellen adható védőoltás. Ezek közül külföldön a leggyakrabban előfordulók a már említett hepatitisz-A és -B, a sárgaláz, a tífusz, a kullancs-encephalitis, a meningococcus, a tetanusz, a veszettség, a kolera. Jó tudni, hogy a védőoltások többségéért, valamint a malária elleni gyógyszerért térítést kell fizetni, és elegendő időt kell hagyni a védettség kialakulására, ezért a felkészülést már most érdemes elkezdeni.