Vérszegénység, vérképző szerek

A vashiány sok embert érintő probléma, ennek ellenére gyakran nem derül rá fény, mivel igen változatos tünetekkel jelentkezik.

A vas esszenciális elem, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem képes azt előállítani, csak külső forrásokból tudja beépíteni. (táplálkozás, étrendkiegészítők)

A vas főleg a vörösvértestekben található, biztosítja az oxigén eljutását a sejtekhez. Mivel a vas elengedhetetlen a vérképzéshez, így a hiányában a szervezet nem képes megfelelő mennyiségű vörösvértest előállítására, tehát vashiányos vérszegénység lesz a következménye. Figyeljünk a tünetekre, számtalan panaszt kerülhetünk el vele, ha időben észrevesszük az apró jeleket.

Melyek azok az apró jelek amik vashiányos állapotra utalnak?

ÁLLANDÓ KIMERÜLTSÉG

Annak, hogy valaki fáradt és kimerült, rengeteg oka lehet, pl.: stressz, túlhajszolt életmód, kevés alvás, stb. Azonban, ha ez az állapot tartósnak bizonyul, úgy nagy az esélye, hogy vashiány húzódik a hátterében. Vashiány esetén kevesebb oxigén tud eljutni a szövetekhez, így bizonyos szerveink működésében zavar léphet fel, ami fáradtsággal járhat.

CSÖKKENT ÁLLÓKÉPESSÉG

Mozgás során, ha az ember hamar kifullad, az a csökkent állóképesség eredménye is lehet, azonban ha túlságosan is korán kezdi kapkodni a levegőt, akkor az vashiány okozta vérszegénységet is jelezhet. Ekkor ugyanis kevesebb oxigén szállítódik a tüdőből, ez okozza a korai kifulladást.

GYAKORI FEJFÁJÁS

Szinte nincs is olyan ember, akinek bizonyos időközönként ne fájdulna meg a feje. Ennek oka igen szerteágazó lehet, de gyakran a vashiány váltja ki a tünetet, ugyanis az agyba ilyenkor nem jut elegendő oxigén.

HIDEG VÉGTAGOK

Bár a hideg kezek vérkeringési zavarokról és pajzsmirigybetegségről is árulkodhatnak, a vashiányos vérszegénység egyik legszembetűnőbb jelének is számítanak. Az alacsony hemoglobinszint (a vér festékanyaga) miatt a testrészek nem jutnak elegendő oxigénhez, a vér keringtetése a szívtől nagyobb munkát igényel, így gyakran társul ez a tünet légszomjjal, szívdobogásérzéssel, szédüléssel.

TÖRÉKENY KÖRÖM, CSEREPES AJAK, HAJHULLÁS

A köröm és az ajak is rengeteget elárul a test egészségéről. Ha a körmök gyengévé, törékennyé válnak, míg a száj kiszárad, felülete repedezett lesz, vashiány állhat a háttérben. Erőteljes hajhullás a rosszabb oxigén anyagcsere miatt alakul ki. Ennek következtében a hajhagymák tönkre mennek és ez okozza a panaszokat.

Mit lehet tenni vashiányos állapot esetén?

Érdemes vasban dús élelmiszereket fogyasztani. Vasból az emberi szervezetnek naponta kb.: 10-15 mg-ra van szüksége. Ezt megfelelő táplálkozással és étrendkiegészítők bevitelével szinten lehet tartani.

A következő ételek tele vannak vassal, de ne felejtsd el, hogy a C-vitamin pótlás is szükséges a vas megfelelő felszívódásához!

Máj, vese, tüdő, őzhús, tojássárgája, köles, tökmag, szezámmag, lenmag, lencse, pisztácia, spenót.

Rendezés: