Vérnyomás

Rendezés:

A magas vérnyomás kezelése nem tűrhet halasztást!

A magas vérnyomás kezelése elengedhetetlenül fontos és nem olyasvalami, ami halogatható. Az a tény, hogy az értékei kiugróak és az átlagostól eltérnek arra utal, hogy valamiféle nem várt reakció lépett életbe a szervezetében. Nyilván nem szabad azonnal a legrosszabbra gondolnia: nem feltétlenül a szív- és érrendszer komoly megbetegedéséről vagy mondjuk a vesék funkcionalitásának megcsappanásáról van szó. Könnyen előfordulhat, hogy csak a napi stressz az, amit képtelen a teste tovább tolerálni. A “csak” természetesen idézőjelben értendő, lévén a mindennapos robottal együtt járó feszültség leküzdése, megszüntetése nem egyszerű feladat. Sőt sokkal bonyolultabb kihívás, mint mondjuk egy gyógyszer beszedése. Pedig bár a tüneteket lehet kezelni, ám végleges és tényleges javulást kizárólag a panaszokat okozó indikátorok kizárása jelentheti.

A szervi elváltozás esélyét sem zárhatja ki kategorikusan, így aztán ha azt tapasztalja, hogy a vérnyomás értékei rendszeresen eltérnek a korához, neméhez passzoló reális adatoktól, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulnia, aki különböző módszerek segítségével feltérképezheti a háttérben meghúzódó problémát. Amit ön is megtehet, hogy rendszeresen, mondjuk naponta háromszor megméri a vérnyomását, s egy héten keresztül feljegyzi a kapott értékeket. Ez a napló fontos és egyben informatív támaszként szolgálhat ahhoz, hogy kiderüljön, mely napszakban, milyen értékek a realizálhatóak. Akár összefüggések is kikövetkeztethetőek így a testmozgással, az aktivitás mértékével, vagy esetlegesen a napirenddel, beosztással. Ha kizárólag munka közben regisztrált például kiemelkedő értékeket, ám otthonában minden a legnagyobb rendben volt, akkor talán nem is igényel kifejtést a tény, hogy életviteli változtatásra van szüksége ahhoz, hogy a szervi panaszai elmúljanak.

A magas vérnyomás kezelése egészségmegőrzésének érdeke!

Nem kell azonnal attól tartania, hogy örök életére gyógyszert kell szednie, könnyen lehet, hogy minimális rásegítés után a gyökérgond megoldódik, s ön végérvényesen elfelejtheti még a vérnyomásmérő emlékét is, ám az utánajárás kikerülhetetlen!