Termékek Menü

Li-Pri krém 5g

Katt rá a felnagyításhoz
Ár:
2.499 Ft (2.380 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 0031004273659
Átlagos értékelés: Nem értékelt

A Li-Pri (lidokain, prilokain) kettős hatóanyagával hatékony helyi érzéstelenítő krém. Használja oltások és vérvétel előtt, valamint a bőrt érintő, fájdalmas beavatkozások esetén. Vény nélkül kapható gyógyszer.

Elérhetőség: Raktáron

Leírás és Paraméterek

Előnyök

 • Két ismert, biztonságos hatóanyag
 • Jól kiegészítik a hatóanyagok egymást, mivel a prilokain gyorsabban felszívódik, viszont a lidokainnak elhúzódóbb a hatása
 • Prilokain tartalma kapcsán kevésbé okoz a kezelés helyén értágulatot (pirosságot)
 • Kétféle kiszerelés – egy adagos, több adagos – igény szerinti felhasználhatóság
 • Vény nélkül hozzáférhető – a beteg is megvásárolhatja a patikában

Kinek?

 • Tű beszúrása, például intravénás katéterek vagy vérvétel esetén
 • Felületi sebészeti beavatkozások
 • Felnőtteknél és gyermekeknél is
 • A nemi szervek nyálkahártyájának helyi érzéstelenítésére, felnőtteknél, valamint 12 éves vagy annál idősebb serdülőknél
 • Lábszárfekélyek helyi érzéstelenítésére a mechanikus tisztítás/sebkimetszés elősegítésére kizárólag felnőtteknél

Hatás helye

 • Lidokain: A lidokain hatására a B-, C- és A-idegrostok működése esik ki, amelyek a fájdalominger vezetéséért felelősek. Így a helyi érzéstelenítőkkel bizonyos testrészek fájdalomérzete viszonylag specifikusan de visszafordíthatóan kikapcsolható.
 • Prilokain: Ugyanazon idegrostokon fejti ki hatását, de gyorsabb felszívódású és rövidebb felezési idejű mint a lidokain
 • A hatóanyagok érzéstelenítő hatása az alkalmazás időtartamától és az alkalmazott dózistól függ.

Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa, gyógyszerésze vagy a gondozását végző egészségügyi szakember által elmondottaknak megfelelően alkalmazza.
–    Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
–    További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
–    Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

A betegtájékoztató tartalma:

1.    Milyen típusú gyógyszer a Li-Pri krém és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2.    Tudnivalók a Li-Pri krém alkalmazása előtt
3.    Hogyan kell alkalmazni a Li-Pri krémet?
4.    Lehetséges mellékhatások
5.    Hogyan kell a Li-Pri krémet tárolni?
6.    A csomagolás tartalma és egyéb információk

1.    Milyen típusú gyógyszer a Li-Pri krém és milyen betegségek esetén alkalmazható? 

A Li-Pri krém két hatóanyagot – lidokaint és prilokaint – tartalmaz. Ezek az ún. helyi érzéstelenítők csoportjába tartoznak.

A Li-Pri krém úgy fejti ki hatását, hogy rövid időre érzésteleníti a bőr felszínét. Bizonyos eljárások előtt a bőrön alkalmazva megakadályozza a bőrfájdalom kialakulását, viszont a nyomást és az érintést továbbra is érezheti.

Felnőttek, serdülők és gyermekek

A bőr érzéstelenítésére alkalmazható az alábbi eljárások előtt:
– Tű beszúrása (például injekció beadása vagy vérvétel esetén)
– A bőrt érintő kisebb műtéti beavatkozások.

Felnőttek és serdülők

Emellett az alábbi eljárások előtt is alkalmazható a bőr érzéstelenítésére:

–   A nemi szervek érzéstelenítésére a következő beavatkozások előtt:
       o Injekció beadása.
       o Orvosi beavatkozások, például szemölcs eltávolítása.
A Li-Pri krém nemi szerveken történő alkalmazását a kezelőorvosnak vagy a gondozását végző egészségügyi szakembernek kell felügyelnie.

Felnőttek

Emellett az alábbi eljárás előtt is alkalmazható a bőr érzéstelenítésére:
– A lábszárfekélyek területén lévő károsodott bőr tisztítása vagy eltávolítása.

A sértetlen bőrfelületen történő alkalmazáson kívül a készítmény kizárólag orvos, egészségügyi szakember vagy gyógyszerész javaslatára használható.

2.    Tudnivalók a Li-Pri krém alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Li-Pri krémet:

– ha allergiás a lidokainra vagy a prilokainra, más hasonló helyi érzéstelenítőkre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Li-Pri krém alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel:
– ha Ön vagy gyermeke egy a vért érintő, ritka, örökletes betegségben, ún. „glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz enzimhiányban” szenved.
– ha Ön vagy gyermeke a vérfesték szintjével kapcsolatos problémában, ún. „methemoglobinémiában”szenved.
– Ne alkalmazza a Li-Pri krémet olyan területen, ahol bőrkiütés, vágás, horzsolás vagy egyéb nyílt seb (a lábszárfekély kivételével) található. Ha a fent felsorolt problémák bármelyike fennáll, a krém alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.
– ha Önnél vagy gyermekénél bőrviszketéssel járó állapot, ún. „atópiás dermatitisz” áll fenn, rövidebb időtartamú alkalmazás is elegendő lehet. A 30 percnél hosszabb alkalmazási időtartam megnövelheti a helyi bőrreakció előfordulási gyakoriságát (lásd még 4. pont: „Lehetséges mellékhatások”).
ha bizonyos, a szívritmus szabályozására szolgáló készítményeket szed (III. osztályba tartozó antiarritmikumok, például amiodaron). Ebben az esetben az orvos rendszeresen ellenőrizni fogja az Ön szívműködését.

Mivel a készítmény frissen borotvált bőrterületről gyorsabban felszívódhat, fontos, hogy betartsa a javasolt adagolást, valamint a bőrterület nagyságára és az alkalmazás időtartamára vonatkozó előírásokat.

Ügyeljen arra, hogy a Li-Pri krém szembe ne kerüljön, mert irritációt okozhat. Ha a Li-Pri krém véletlenül a szemébe kerül, azonnal alaposan öblítse ki langyos vízzel vagy só (nátrium-klorid) oldattal. Ügyeljen arra, hogy amíg a zsibbadás el nem múlik, semmi ne kerüljön a szemébe.

A Li-Pri krém sérült dobhártyára nem alkalmazható.

Élő kórokozót tartalmazó oltás (pl. tuberkulózis elleni védőoltás) beadása előtti alkalmazás esetén meghatározott idő elteltével vissza kell mennie kezelőorvosához vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberhez az oltás eredményének ellenőrzése érdekében.

Gyermekek és serdülők

3 hónapos kor alatti csecsemőknél/újszülötteknél gyakran a vérfesték szintjének átmeneti, klinikailag nem jelentős növekedését, ún. „methemoglobinémiát” figyeltek meg a Li-Pri krém alkalmazását követő legfeljebb12 órán belül.

A Li-Pri krém hatékonyságát újszülöttek sarkából történő vérvétel esetén, valamint megfelelő fájdalomcsillapító hatékonyságát körülmetélés esetén a klinikai vizsgálatokban nem lehetett igazolni.

A Li-Pri krém nem alkalmazható (12 év alatti) gyermekek nemi szervének (pl. hímvesszőjének) bőrén és nyálkahártyáján (pl. hüvelyében), mivel a hatóanyag felszívódásával kapcsolatban nem áll rendelkezésre elegendő adat.

A Li-Pri krém nem alkalmazható olyan, 12 hónapos kor alatti gyermekek esetében, akiket egyidejűleg a vérfesték szintjét befolyásoló, azaz „methemoglobinémiát” okozó más gyógyszerekkel (pl. szulfonamidok, lásd még 2. pont: „Egyéb gyógyszerek és a Li-Pri krém) kezelnek.

A Li-Pri krém nem alkalmazható koraszülött csecsemők esetében.

Egyéb gyógyszerek és a Li-Pri krém

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni kívánt egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható és a gyógynövénykészítményeket is. Ez azért szükséges, mert egyes gyógyszerek hatással lehetnek a Li-Pri krémre, illetve a Li-Pri krém is befolyásolhatja bizonyos gyógyszerek hatását. 

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha Ön vagy gyermeke a közelmúltban az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedte:

– Fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerek, ún. „szulfonamidok” és a nitrofurantoin.
– Epilepszia kezelésére alkalmazott gyógyszerek, a fenitoin és a fenobarbitál.
– Egyéb helyi érzéstelenítők.
– Szabálytalan szívverés kezelésére alkalmazott gyógyszerek, például az amiodaron.
– Cimetidin vagy béta-blokkolók, amelyek megnövelhetik a lidokain vérszintjét. Ennek a kölcsönhatásnak a Li-Pri krém javasolt adagban történő rövid távú alkalmazása esetén nincs klinikai jelentősége.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Li-Pri krém terhesség alatti esetenkénti alkalmazása nagy valószínűséggel nem gyakorol nemkívánatos hatást a magzatra.

A Li-Pri krém hatóanyagai (lidokain és prilokain) bejutnak az anyatejbe. Ez a mennyiség azonban olyan csekély, hogy általában nem jelent kockázatot a gyermekre nézve.

Állatkísérletek alapján a készítmény nem károsítja a férfi és női termékenységet.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Li-Pri krém a javasolt adagban alkalmazva nem vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

A Li-Pri krém makrogol-glicerin-hidroxisztearátot tartalmaz.

A makrogol-glicerin-hidroxisztearát bőrreakciókat okozhat.

3.    Hogyan kell alkalmazni a Li-Pri krémet?

 

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa, gyógyszerésze vagy a gondozását végző egészségügyi szakember által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.

A Li-Pri krém alkalmazása

A krém alkalmazási helye és időtartama, valamint az alkalmazandó mennyiség az alkalmazás céljától függ. Egy 5 grammos tubus fele körülbelül 2 gramm Li-Pri krémnek felel meg. A tubusból kinyomott 1 gramm Li-Pri krém megközelítőleg 3,5 cm hosszúságú.
– A Li-Pri krémet a nemi szerveken kizárólag orvos vagy egészségügyi szakember alkalmazhatja.
– A Li-Pri krém lábszárfekélyeken történő alkalmazását a kezelőorvosnak vagy egészségügyi szakembernek kell felügyelnie.

Figyelembe véve az adott terápiás területre vonatkozó szakmai ajánlásokat, ügyelni kell a bőr kezelt területének fertőtlenítésére az alkalmazás után a fertőzést megakadályozó (aszeptikus) körülmények fenntartása érdekében.

Ne alkalmazza a Li-Pri krémet az alábbi területeken:

Vágások, horzsolások vagy sebek felületén, kivéve a lábszárfekélyeket.
– Bőrkiütéses vagy ekcémás területeken.
– A szemen vagy ahhoz közel.
– Az orr, fül vagy száj belső részén.
– A végbélnyílásban.
– Gyermekek nemi szervén.

A krémet másoknál gyakran alkalmazó vagy eltávolító személyeknek ügyelniük kell arra, hogy a túlérzékenység kialakulásának elkerülése érdekében ne érintkezzenek a krémmel.

A tubus védőfóliáját a kupak segítségével lehet átszúrni.

Bőrön történő alkalmazás kis beavatkozások (pl. tű beszúrása vagy a bőrt érintő kisebb műtéti beavatkozások) előtt:

A krémet vastag rétegben kell felvinni a bőrre. Kezelőorvosa, gyógyszerésze vagy a gondozását végző egészségügyi szakember el fogja mondani Önnek, hogy hova kell felvinni a krémet. Kövesse a betegtájékoztatóban található utasításokat, vagy azokat, amelyeket a gondozását végző egészségügyi szakember ad Önnek. Bizonyos esetekben a gondozását végző egészségügyi szakembernek kell felvinnie a krémet az érintett területre.
– Ezután fedje le a krémet fedőkötéssel [film kötszer]. Ennek eltávolítására közvetlenül a beavatkozás előtt kerül sor. Ha saját magának alkalmazza a krémet, győződjön meg arról, hogy kezelőorvosa, gyógyszerésze vagy a gondozását végző egészségügyi szakember átadta Önnek a kötszert.
– A szokásos adag felnőttek és 12 év feletti serdülők esetén 2 g.
– Felnőttek és 12 év feletti serdülők esetén legalább 60 perccel a beavatkozás előtt alkalmazza a krémet (kivéve, ha azt a nemi szervekre kell felvinni). Ne alkalmazza több mint 5 órával a beavatkozás előtt.

Gyermekek

Kisebb beavatkozások előtti alkalmazás a bőrőn (például tű beszúrása, vagy kisebb bőrműtétek):

Az alkalmazás időtartama: körülbelül. 1 óra.

Újszülöttek és 0-2 hónapos csecsemők: Legfeljebb 1 gramm krém 10 cm2-nél (10 négyzetcentiméter) nem nagyobb bőrfelületre. Az alkalmazás időtartama: nem több mint 1 óra. Csak egyetlen adagot lehet felvinni egy 24 órás időszak alatt.

3-11 hónapos csecsemők: Legfeljebb 2 gramm krém 20 cm2-nél (20 négyzetcentiméter) nem nagyobb teljes bőrfelületre. Az alkalmazás időtartama: körülbelül 1 óra, maximum 4 óra.

1-5 éves gyermekek: Legfeljebb 10 gramm krém 100 cm2-nél (100 négyzetcentiméter) nem nagyobb teljes bőrfelületre. Az alkalmazás időtartama: körülbelül 1 óra, maximum 5 óra.

6-11 éves gyermekek: Legfeljebb 20 gramm krém 200 cm2-nél (200 négyzetcentiméter) nem nagyobb teljes bőrfelületre. Az alkalmazás időtartama: körülbelül 1 óra, maximum 5 óra.

3 hónaposnál idősebb gyermekeknek egy 24 órás időszakon belül maximum 2 adag adható, legalább 12 óra különbséggel.

A Li-Pri krém alkalmazható az úgynevezett atópiás dermatítiszben szenvedő gyermekeknél, de az alkalmazás időtartama nem lehet több mint 30 perc.

További információ kérhető: Kéri Pharma Hungary Kft., 4032, Debrecen Bartha Boldizsár u. 7. E-mail: info@keri.hu

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!