Termékek Menü

Herpesz

A herpesz vírus okozta fertőzés. Kiváltója a herpesz szimplex vírus (HSV). A herpesz vírussal való fertőződés az esetek többségében már gyermekkorban megtörténik, de a tünetek sokszor csak évek múlva jelentkeznek. Bár Magyarországon a népesség kb. 80%-a hordozza a vírust, nem mindenkin jelentkeznek herpeszes tünetek.

Nézet:
Rendezés:

Ha a fertőződés megtörtént, a vírus az idegdúcokban nyugvó állapotban tárolódik mindaddig, míg valamely külső inger vagy rizikófaktor (trigger) hatására nem aktiválódik. Ekkor a vírus az idegrostok mentén „visszavándorol” a fertőzés helyére és ott apró, fájdalmas hólyagok formájában megnyilvánuló elváltozást okoz. A hólyagok rövid idő elteltével nedvezni kezdenek, kifakadnak, helyükön var, majd pörk alakul ki.

Az emberek többségénél a HSV-1 vírus egész életük során inaktív marad és esetleg soha nem tudják meg, hogy fertőzöttek a vírussal. Nagyjából 3-ból 1 ember tapasztalja meg ismétlődően a fertőzést. A HSV-1 vírus „felébred”, megfertőzi az ajakban, vagy szájban, vagy a körülötte található sejteket és egy látható és fertőző sebet okoz. Ez általában azután következik be, hogy valami előidézi a vírus aktiválódását, mint a legyengült immunrendszer, vagy a hideg, száraz idő, ami száraz, kicserepesedett ajkakhoz vezet.

A herpesz fertőzések két nagy csoportját különböztetjük meg, a kiváltó vírus típusa (HSV I vagy HSV II) alapján. Főleg a HSV I az okozója a száj és orr környékén megjelenő herpesznek.

Mi válthatja ki a vírus aktiválódását, az ajakherpesz kiújulását?

Kiújulás során a kiváltó inger – külső hatás vagy rizikófaktor – hatására a vírus visszavándorol a bőrbe, ahol a hámsejtek fertőzése következtében kialakulnak a jellegzetes herpeszes hólyagok.

A kockázati tényezőket és kiváltó ingereket gyakran nevezik triggernek.

Mi lehet trigger (kiváltó ok)?

 • Megfázás, influenza, fertőzés
 • Immunrendszer általános legyengülése – pl. krónikus betegség vagy gyógyszerek miatt, terhesség kapcsán
 • Menstruáció, hormonális változások
 • Fizikai és lelki megerőltetés, stressz
 • Kimerültség, kialvatlanság
 • Erős napfény és UV sugárzás (napozás, síelés, vízi sportok)
 • Szájsérülés, fogászati beavatkozás

Milyen tünetekkel jár az ajakherpesz?

Egy-egy herpeszes epizód jól elkülöníthető, egymást követő időszakokból áll.

 1. Prodroma vagy kezdeti szakasz:

A legtöbben tudják, hogy herpeszük lesz. Az ajak bőrén jellegzetes égő, szúró, viszkető érzés támad, jól körülírt területen fokozott hideg-,meleg-, fájdalomérzés jelentkezik. Ekkor, vagy ez előtt lehet a leghatásosabban védekezni az ajakherpesz ellen, időben elkezdett kezeléssel megelőzhető, de legalábbis rövidíthető az epizód hossza.

 1. Hólyagképződés szakasza

Az érintett területen apró hólyagok jelennek meg, melyeket bőrpír vesz körül. A hólyagok fájdalmasak, érzékenyek gyakran viszketnek. A bőr elváltozások mellett néha hőemelkedés, láz is kialakulhat.

 1. Nedvedzés szakasza

A hólyagok kifakadnak, helyükön nedvedző alapú fekély keletkezik. A herpeszvírusok a felszínre kerülnek, ilyenkor a legfertőzőbb a betegség.

 1. Pörkösödés szakasza:

A hólyagok helyén var keletkezik majd pörkösödnek. A gyógyulás során a bőrfelszín feszül, viszket, a friss heg könnyen felszakad, vérzik, a gyógyulási folyamat megnyúlik. A bizsergés megjelenésétől a teljes sebgyógyulásig kezelés nélkül átlagosan 10-14 nap telik el.

Az ajakherpesz tüneteinek kiújulása megelőzhető?

A fertőzést gyógyítani nem lehet, ellene oltás sem létezik, éppen ezért nagy szerepe van a megelőzésnek.

Ha valaki még nem fertőződött meg HSV-vel, akkor kerülje az érintkezést olyanokkal, akiknek éppen aktív fertőzésük van. Különösen fertőző a herpesz a nedvedző szakaszban, amikor a vírusok a sebes bőrfelszínre kerülnek, és a korábbi hólyagcsák folyadék tartalma könnyen átkerülhet másik emberre.

Ha már megtörtént az első találkozás a vírussal, akkor a tünetek kiújulásának gyakoriságát csökkenteni lehet a stresszes helyzetek kerülésével, napozás, vizisportok, síelés kapcsán az ajkakra kent napvédőkrémmel.

Az első tünetek észlelésekor megkezdett herpeszellenes kezeléssel rövidíthető az ajakherpesz lezajlásának ideje.

A hólyagok megjelenésekor hideg, nedves borogatással enyhíthető a gyulladt terület felrepedezése.

Mikor javasolt elkezdeni az ajakherpesz kezelését?

A kezelést a herpes labialis (ajakherpesz) első tüneteinek vagy jeleinek észlelésekor, mielőbb meg kell kezdeni (fájdalom, égés vagy viszketés, szúrás, vörösödés).

Az ajakherpesz oka a herpes simplex vírusfertőzés. A fertőzés akkor okoz panaszokat, ha az immunrendszer legyengül, stresszhatás alatt, vagy a menstruáció idején. A vírus hólyagot okoz az ajkakon.

Tények és tévhitek a herpeszről

Tények:

- Léteznek bizonyítottan hatékony szerek a herpesz kezelésére – Igaz!
Az aciclovir nevű hatóanyagot tartalmazó termékek, mint a Telviran® krém gyorsan és hatékonyan kezeli a herpeszt. A házi gyógymódok alkalmazása azonban nem javasolt, ugyanis könnyen még nagyobb bajt okozhatunk vele!

- Sérülések is előidézhetik a herpeszt – Igaz!
Apróbb sérülések is könnyedén vezethetnek herpeszkitöréshez, például az ajkak harapdálásával.

- Gyógyíthatatlan és kiirthatatlan – Igaz!
A különbözős gyógyszerek, krémek a vírus szaporodását állítják meg, kiirtani a szervezetből a kórokozókat nem képesek. A herpesz önmagától is elmúlik, de vírusellenes szerek alkalmazásával a gyógyulás folyamata felgyorsítható, a tünetek enyhíthetők.

- Nem szabad a hólyagokat leszedni – Igaz!
Mindenképpen várjuk meg, amíg a hólyagok leszáradnak és begyógyulnak. Nyomkodni nem szabad, mert a hólyagokban lévő folyadék fertőző. Ráadásul, ha kapargatjuk, nyomkodjuk a herpeszt, az nehezebben gyógyul.

- A herpesz megjelenésének kiváltó oka lehet a stressz – Igaz!
A herpesz megjelenésében nagy szerepe van a stressznek. A stressz gyengíti az immunrendszert, valamint segíti a vírus kitörését.

- Megelőzhető a herpesz, illetve enyhíthetők a tünetek vitaminbevitellel – Igaz!
A C-vitamin egy antioxidáns, egyaránt részt vesz a fertőzések és a vírusok ellen védő ellenanyagok és a fehérvérsejtek termelésében. A cink segít az immunrendszer egészségének fenntartásában és azoknak a vírusoknak az elpusztításában, amelyek akkor támadnak, amikor az ember kimerült állapotban van.

Tévhitek:

- Az emberek többségén rendszeresen jelenik meg herpesz– Nem igaz!
A különböző herpeszvírusok valóban a legelterjedtebb vírusok közé sorolhatóak: az emberek nyolcvan százaléka hordozó, de a felnőttek csupán 20 százaléka betegedik meg – azaz jelenik meg rajta időről-időre a herpesz.

- Csak gyerekként, fiatalon lehet elkapni – Nem igaz!
A herpeszvírus kortól függetlenül terjed. Az újszülöttek is elkaphatják (szülés során is megfertőződhetnek, ahogy a későbbi szoptatás során is), és az is találkozhat vele, akinek még sosem volt: például, ha olyan evőeszközzel étkezünk, amelyet más, herpeszvírussal fertőzött személy használt és az eszköz nem lett fertőtlenítve; vagy például a herpesz genitalis (nemi szerveken jelentkező herpesz) nemi érintkezés útján terjed.

- Csak fájdalmas hólyagok formájában jelentkezik a vírus – Nem igaz!
Az ártalmatlan ajakhólyagocskáktól (HVS 1 és 2) az életveszélyes agyhártyagyulladásig széles a skálája azon betegségeknek, amelyeket herpesz vírusok okoznak.

- A citromlé vagy az ecet jó a herpeszre – Nem igaz!
Kimarhatják, kiszáríthatják a bőrt, ami csak még fájdalmasabbá teszi a herpesz gyógyulását.