Termékek Menü

Influenza ellen

Mi az influenza?

Az influenza vírusos megbetegedés, melyet láz, orrfolyás, köhögés, fejfájás, rossz közérzet, az orr és a légutak nyálkahártyájának duzzanata jellemez. Az influenzavírusok az egyéb légúti fertőzések kórokozóihoz hasonlóan a köhögéskor, tüsszögéskor és beszéd közben keletkező légúti váladékcseppecskék révén, cseppfertőzéssel terjednek.

  • hirtelen kezdődik
  • magas láz
  • rossz közérzet
  • gyengeség
  • végtagfájdalom

Az influenza tünetei, kórlefolyása

Klinikai szempontból fontos különbség az influenza és egyéb légúti megbetegedések között, hogy az influenza kezdeti tünetei közül a hurutos tünetek hiányoznak. Hirtelen kezdet, magas láz, erős levertség és izomfájdalmak a jellemzők.

A panaszok általában a fertőződést követően 24-48 órával, hirtelen kezdődnek. A hidegrázás vagy borzongás a betegség kezdeti tünete lehet. Az első egynéhány napban gyakori a láz, akár a 39-39,5 C fokot is elérheti. Testszerte, leginkább a háttájon és az alsó végtagban sajgó fájdalom jelentkezik. A fejfájás gyakran gyötrő jellegű, szemkörüli és -mögötti fájdalommal jár, erős fény hatására fokozódhat. 
A légúti tünetek kezdetben viszonylag enyhék lehetnek, torokkaparással, torokfájással, mellkasi égő érzéssel száraz köhögéssel és orrfolyással. Később a köhögés súlyosbodhat, és köpetürítéssel járhat. A száj és a garat kivörösödhet, a szemek könnyeznek, a kötőhártya enyhén begyulladhat. A betegnek, főleg gyereknek hányingere lehet, és esetleg hányhat is. A panaszok általában 2-3 nap múlva eltűnnek, a láz többnyire megszűnik, de előfordul, hogy 5 napig is eltart. Abronchitis (hörghurut) és a köhögés azonban 10 napnál hosszabb ideig is fennmaradhat, a légutak teljes gyógyulása pedig akár 6-8 hétig is eltarthat. A gyengeség és kimerültség még napokig, néha hetekig is fennállhat. A légutak sejtjeiben szaporodó vírusok nemcsak helyileg alakíthatnak ki akár közvetlenül, akár közvetve (a felülfertőző baktériumoknak kedvező helyzetet teremtve) súlyos elváltozást, hanem a véráramba kerülő toxikus anyagok révén életveszélyesen súlyosbíthatják a már meglevő, kóros folyamatokat (krónikus tüdő, szív és érrendszeri, vese-, anyagcsere-betegségek és immunhiányos állapotok). Az influenza fokozott veszélyt jelent a 60 évesnél idősebb emberekre is a gyengült immunológiai reakciókészség miatt.

A fertőzés egyik legfontosabb szövődménye a tüdőgyuladás. Ez lehet elsődleges, ekkor maga a vírus váltja ki, illetve másodlagos, mikor a vírusfertőzést követően baktériumok okozzák a gyulladásos folyamatot. Az első esetben magas a halálozási arány, a másodlagos tüdőgyulladásnál azonban az időben elkezdett megfelelő baktériumellenes kezelés nagy arányban gyógyuláshoz vezet. Az influenza okozhat ezenkívül még izomgyulladást, idegrendszeri gyulladásokat, szívbetegeknél EKG eltéréseket, valamint gyermekek esetében croup-szindrómát, de az alábbiakban felsorolt szövődmények jelentősége a tüdőgyulladáshoz képest csekély.      

Az influenza kezelése

Legfontosabb az influenza kezelésében, hogy a beteg maradjon ágyban, pihenjen, sok folyadékot igyon, és kerülje az erőfeszítéseket. A súlyos tüneteket mutató, de szövődménymentes betegek fájdalom és lázcsillapítót, magas dózisú C-vitamint, orrspray-t, szemcseppet, megfázás ellenes készítményeket, torokfertőtlenítőket, immunerősítő szereket szedhetnek.

Megelőzés

A fertőzés megelőzésének egyetlen hatékony módja az időben elvégzett védőoltás.
Az influenza elleni oltásoknak az elsőrendű célja, hogy egyéni védelmet nyújtsanak azon személyeknek, akiknél egy esetleges influenzavírus-fertőzés alapbetegségük vagy életkoruk miatt súlyos lefolyású lehet, valamint akiknek megbetegedése és munkából való kiesése az ország működése szempontjából nehézséget okozna. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a vakcinatörzsek és az adott járványt okozó törzsek kellő egyezése esetén az oltott egészséges felnőttek 70-90%-ában bizonyulnak hatékonynak a betegség megelőzésében. A védőoltás az idős emberek körében a kórházi felvételek számát 25-39%-kal, az összhalálozási gyakoriságot 35-57%-kal csökkentheti.

A Magyarországon forgalomban lévő influenzavakcinák kizárólag inaktivált vírust, vagy annak csupán egy meghatározott részét tartalmazzák, így nem okozhatnak influenzás megbetegedést. Valamennyi készítményről elmondható, hogy csak igen ritkán lépnek fel olyan nem kívánt mellékhatások, - mint láz, fejfájás - melyek a vakcina beadásával összefüggésbe hozhatók. Helyi reakció (bőrpír, duzzanat az injekció helyén) az oltottak mintegy 20%-ában jelentkeznek, de ezek a reakciók általában enyhék és 48 órán belül elmúlnak. 
Nézet:
Rendezés:

Mit tehet influenza ellen?

Az influenza ellen sokan úgy vélik nem tehetnek semmit, a vírus jön, támad és ha győz, akkor garantált a minimum egyhetes kiesés. De ennek miért is kellene így lennie? Egyrészt ma már bárki számára igényelhető a védőoltás. Tény és való, hogy a legyengített kórokozó okozhat galibákat és az is vitathatatlan, hogy a legtöbben tartanak ettől a módszertől. Másrészt az immunrendszer természetes megerősítése, roborálása lehet az a fegyver, mely kilövi a megfertőződés esélyét. Ez utóbbi olyan készítmények közbenjárásával valósítható meg, melyek a vitaminok erejével igyekeznek stabil alapot építeni az immunrendszer számára. Nem érdemes megfeledkeznie arról, hogy a legújabb kutatások azt bizonyítják, hogy a bélrendszerben található flóra nagymértékben felelős az egészség fenntartásáért, tehát a probiotikus és prebiotikus termékek fogyasztása is javasolható.

Ilyen módon és persze néhány házi praktika bevetésével (reggeli frissen facsart citromlé ivása, méz, fokhagyma, gyömbér fogyasztása stb.) hatékonyan járulhat hozzá szervezete helytállásához. Előfordulhat, hogy minden igyekezete és előremutató tette ellenére mégis úgy érzi, hogy kerülgeti, közelíti valami. Ekkor olyan készítmények segíthetnek, amik egyrészt roborálóak, másrészt ellenszegülnek a kórokozóknak, hamvába megfojtva őket. A különböző pezsgőtabletták és italporok kellően népszerűek ezen a területen, mert könnyen, gyorsan ráadásul ízletes formában elkortyolhatóak és minden tapasztalat azt bizonyítja, hogy hatásosak.

Az influenza ellen nemcsak, hogy lehet, hanem kell küzdeni!

A végső szakasz az, amikor pontosan érzi, hogy áttört a védőgát és a rettegett kórokozó megtámadta a testét. Ekkor sem ildomos teljesen átadnia magát a vírusnak, hiszen nem mindegy, hogy hány napot kell pihenéssel, rossz közérzetben töltenie. A roboráló, fájdalmakat, lázat csillapító, csökkentő termékek tökéletes választások, amik elősegíthetik a gyorsabb regenerációt. A vírusokra az antibiotikumok hatástalanok, éppen ezért szervezete erősítésével tud a legtöbbet tenni gyors és eredményes gyógyulása érdekében.  A jelentkező tünetek kezelésével pedig elviselhetőbbé teheti a kényszerpihenő idejét.