Termékek Menü

Körömgomba

Az onychomycosis a köröm (“onycho”) gombás fertőzésének (“mycosis”) orvosi megnevezése, amely a láb és a kéz ujjait is érintheti. A gombák mikroszkopikus organizmusok, melyeknek a túléléshez nincs szükségük napfényre.

Egyes gombák előnyös tulajdonságokkal rendelkeznek, míg mások fertőzést okozhatnak. A körömgombásodást a dermatophyták csoportjába tartozó gombafaj okozza. A gomba keratinnal, a köröm egyik fő alapanyagával táplálkozik.

 

Nézet:
Rendezés:

A körömgomba a köröm fájdalmas és gyakran zavaró elváltozása lehet. A gombás fertőzés a köröm elszíneződését, megvastagodását és lemezes töredezését idézheti elő. A gombás köröm nem gyógyul meg magától; tenni kell valamit ellene! Annak is nagy a kockázata, hogy a fertőzés a köröm és a láb egyéb részeire, sőt, akár más egyénekre is átterjed.

Tünetek:

A gombás köröm nem esztétikus. Rendszerint a köröm sarkának elszíneződésével kezdődik, és lassan ráterjed a körömágyra. A körmön látható elváltozások körömgomba esetén könnyen felismerhetőek:megvastagodás, elszíneződés – fehér, sárga, illetve barna, törékenység – a köröm letörhet,réteges-lemezes leválás, a köröm deformálódása. 

A körömgomba három formában jelenhet meg. A leggyakoribb, amikor a fertőzés a köröm szélén kezdődik, és a körömágy felé terjed. Ez nem társul a köröm egyéb rendellenességeivel.

Hogyan fertőződhetek meg?

Más gombás fertőzés, például a lábujjak közötti gombás fertőzés révén.

A körömgomba gyakran alakul ki az ún. “atlétaláb”, vagyis a láb bőrének gombás fertőzése következtében. Ha a lábgombásodást nem kezelik idejében, a gombás fertőzés a körmökre is ráterjedhet. Ha a fertőzés a körmöt is eléri, már nehezebben kezelhető, mint a bőrgomba, mivel a gombák ilyenkor már a köröm mélyebb rétegeibe is behatolnak. Ha erre sor kerül, akkor nehezebbé válik az érintett területek hatásos kezelése.

Nedves környezetű, nyilvános helyeken, például uszodában vagy edzőteremben.

A körömgombásodásért felelős kórokozók a meleg, nedves környezetet kedvelik. Ez az oka annak, hogy nyilvános helyen, nedves környezetben – például szaunában, edzőteremben, közös zuhanyzóban és uszodában – könnyen fertőződhetünk meg a körömgombásodást okozó gombával.

A köröm sérülésének következményeként

Amikor az ujját becsípi az ajtórésbe, ráüt a kalapáccsal, vagy beüti a lábujját az asztal lábába, megsérül a körme. Gyakran előfordul, hogy a köröm részlegesen elválik a körömágytól. Ennek a részlegesen elvált területnek a mérete határozza meg, hol tudnak a gombák behatolni a körömbe.

Gombás fertőzésben szenvedő családtagoktól

Ha a család más tagjai körömgombásodásban szenvednek, komoly kockázata van annak, hogy a fertőzés a zuhanypadló, a törülközők, stb. közvetítésével továbbterjed.

Cukorbetegség fennállása esetén

Cukorbetegségben a körömgomba előfordulásának kockázata kétszer nagyobb, mint nem cukorbetegek esetében. Noha nem vizsgálták a körömgomba és a diabéteszes lábszárfekély közötti kapcsolatot, csakugyan valószínűnek látszik, hogy az egyik problémára való hajlam összefüggésben van a másikkal.

Egyéb lehetséges okok:

bőr kóros pH-értéke,

Nem megfelelő szárítkozás fürdést vagy sporttevékenységet követően,

Gyengébb immunrendszer.

A körömgombásodásért felelős gomba által okozott fertőzés gyakrabban fordul elő a lábujjakon, mint a kéz ujjain, mivel a lábkörmök gyakran vannak sötét, meleg és nedves környezetben a cipő belsejében – amely ideális hely a gombák szaporodásához. A másik lehetséges ok, hogy a lábfejek vérellátása rosszabb, mint a kéz ujjaié. Így az immunrendszer számára nehezebb a fertőzés észlelése és az ellene való küzdelem.

Ki kaphatja el a fertőzést?

A körömgomba leggyakrabban idősebb korú felnőtteknél fordul elő. A kiváltó okok közé tartozik többek között a gyengébb vérellátás, és azok az esetek, amikor a szervezet hosszabb ideig van kitéve a gomba hatásának. Ahogyan az évek múlásával a köröm lassabban nő, és ugyanakkor megvastagszik, hajlamosabbá válik a fertőzésekre. A körömgomba férfiak és nők körében nagyjából azonos gyakorisággal fordul elő.

A körömgomba a lábat érintő leggyakoribb probléma. Ennek az elváltozásnak a növekvő előfordulási gyakorisága a túl szoros lábbelik viselésének, valamint bizonyos közös helyiségek – például öltözők és szaunák – egyre terjedő használatának tudható be.

Az alábbi tényezők szintén elősegíthetik a körömgomba kialakulását:

Életkor – a kockázat az életkor előrehaladtával növekszik

Atlétaláb (bőrgomba a lábujjak között) – a láb gombás fertőzésében szenvedők negyedénél körömgomba is létrejön

Mezítláb járás közös helyiségekben – például uszodában, közös zuhanyzókban és szaunában.

Vérkeringési zavarok – valamint túlságosan kis méretű cipő viselése, illetve a körmök sérülése.

Bizonyos betegségek, mint cukorbetegség és pikkelysömör

Rendelkezésre álló lehetőségek

A kisebb körömproblémák túlnyomó része kezelés nélkül gyógyul, míg a súlyosabb köröm-elváltozások – mint például a gombás fertőzések – megfelelő kezelést igényelnek. A körömgomba kezelés nélkül nem javul; feltétlenül tenni kell ellene! Fokozott a kockázata annak, hogy a fertőzés a köröm és a láb egyéb részeire, sőt, akár más egyénekre is átterjed

A körömgomba kezelési módjai két kategóriába sorolhatók:

•    Helyi kezelés kisebb fertőzések esetén
•    Szájon át adott szerek súlyosabb infekcióknál

A kiújulás veszélye
Fontos, hogy a kezelést addig kell folytatni, amíg a köröm ismét tökéletesen letisztul, és egészséges lesz. A köröm gombás fertőzései gyakran újulnak ki a kezelést követően amiatt, hogy nem sikerül a gombát teljes egészében kipusztítani. A köröm lassan nő, és ezért hosszú időbe telik, míg az érintett terület teljesen lenő a körömről.

Ha nem tudja eldönteni, hogy körömgombája vagy más körömbetegsége van, akkor érdemes felkeresnie háziorvosát. Ugyanez érvényes akkor is, ha a vény nélkül kapható gyógyszertári készítmények nem hatnak annak ellenére, hogy az előírásnak megfelelően használta azokat. A piacon kapható számos készítmény kezeli ugyan a köröm (gombás) fertőzését, de nem pusztítja el a körömgombásodást okozó összes gombatelepet.

Szájon át történő kezelés
Ezek a szerek csak vényre kaphatók, és kizárólag olyan súlyos esetek kezelésére valók, ahol a körömágy is érintett.

Helyi kezelés
A helyi kezelésre jelenleg használt szerek (topikus készítmények) alapját leginkább a körömlakkal végzett intenzív kezelés képezi. Egyesek vényre kaphatóak, míg mások vény nélkül is kiválthatók. A legtöbb helyi hatású szert hosszabb időn át kell alkalmazni, melynek során a körömlakkot el kell távolítani, majd ismételten felvinni. A piacon már kaphatók olyan új készítmények, amelyek gyártási technológiájuknak köszönhetően a köröm mélyebb rétegeibe is képesek behatolni. Ezáltal a gomba helyileg kezelhető.

Illóolajok
A köröm illóolajakkal is kezelhető.

Sebészeti beavatkozás
A köröm sebészi eltávolítására kizárólag háziorvosi beutaló alapján kerül sor, és ez a megoldás nem tekinthető a körömgomba standard kezelési módjának. Ezt az eljárást csak különleges esetekben végzik.

Házi gyógymódok
Mindenki ismeri a történetet, amikor a nagyi ecetbe (esetleg szódabikarbónás oldatba vagy egyéb, különleges anyagba) áztatta a körmeit, hogy megszabaduljon a körömgombától. Ezekben a házi gyógymódokban az a közös, hogy nagyobb figyelmet szentelnek a körömápolásnak. Talán segít.

Tippek az egészséges lábért

Hogyan maradhat egészséges a lábunk? Tippek az egészséges lábhoz  és a boldog élethez.

Rendszeresen vizsgáljuk meg lábunkat és ügyeljünk minden, annak színét, állagát és külsejét érintő változásra.

Ügyeljünk lábunk tisztaságára, különös tekintettel a lábujjak közötti rész megtisztítására és szárazra törlésére.

Hidratáljuk bőrünket! A meleg időjárás és a nyitott lábbeli viselése a bőr nedvességtartalmának gyors elveszítésével valamint a láb betöredezésével és repedések kialakulásával járhat. A láb nedvességtartalmát rendszeres krémezéssel pótolhatjuk.

Megfelelő méretű lábbelit vásároljunk! Könnyen előfordulhat, hogy a különböző gyártmányú cipőkből más-más méretet kell viselnünk. Új lábbelit a nap vége felé vásároljunk, amikor lábunk többnyire kissé megdagad. Mindig azt a cipőt vegyük meg, amelyben a legkellemesebb járás esik.

Soha ne hagyjuk figyelmen kívül, ha fáj a lábunk! A súlyosbodó vagy ésszerű időn belül nem szűnő tünetek esetén forduljunk orvoshoz!

A lábkörmöket egyenes irányban vágjuk le! Soha ne vágjunk a sarkokba, mert ez a köröm benövéséhez vezethet. Az éles sarkokat óvatosan reszeljük le, a durvább széleket körömreszelővel simítsuk el! Ne rágjuk vagy nyalogassuk a körömágyat, mert ez gyengíti a körmöt és apróbb sérüléseket is okozhat.

Mozogjunk! A gyaloglás testsúlyunk és lábunk karbantartásának remek módja. Sportoláshoz megfelelő sportcipőt viseljünk!

Naponta váltsunk cipőt! Mivel a lábban is találhatók verejtékmirígyek, és a cipő magába szívja a nedvességet, fontos, hogy a lábbelinket hagyjuk tökéletesen megszáradni. Ne viseljünk szintetikus anyagból készült lábbelit!

Az uszodában és az öltözőben mindig viseljünk szandált vagy papucsot, hogy megvédjük lábunkat a sérülésektől és a gombafertőzésektől, melyek a nedves környezetben gyakran előfordulnak.

Ha szandált vagy papucsot viselünk, használjunk napvédő krémet, hogy elkerüljük  lábunk leégését!

Lábunk frissen és szárazon tartása érdekében pamutzoknit viseljünk.  Ha lábunk erősen izzad, gyakran cseréljünk zoknit!

Az atlétalábat, más néven bőrgombát haladéktalanul kezeljük, mert a gomba a körmökre is átterjedhet. Az ilyen típusú bőrgomba esetén javallott, hogy a zoknit és a lábat is kezeljük gomba elleni készítménnyel.