Termékek Menü

Bőrgomba, bakteriális fertőzés

A bőrgombás fertőzés igen gyakori betegség, alig akad olyan ember, aki élete során ne tapasztalta volna meg valamilyen formában.

 

Nézet:
Rendezés:

Több százezer gombafajt ismer a tudomány, de ezek közül csupán néhány képes megfertőzni az embert. Ezeket humán patogén gombáknak nevezik. Az emberre kórokozó gombákat három csoportra oszthatjuk: a fonalas gombák, a sarjadzó gombák, a penész- és egyéb gombák.

Ennek az osztályozásnak a gyakorlati jelentősége, hogy nem minden gombaellenes szer hat egyformán jól mindhárom gombacsoportra. A gombák számára nem a legmegfelelőbb élőhely az emberi szervezet, viszont egyes enzimek, anyagcseretermékeik, alkalmassá teszik őket a fertőzésre.

Ahhoz, hogy a gombák kórosan elszaporodjanak, két tényező együttes meglétére van szükség: a kórokozó gombák megtelepedjenek a bőrön, és hogy az illető fogékony legyen a fertőzésre, vagyis szervezete ne tudjon gátat szabni a gombák elszaporodásának.

Az egészséges bőrön védőréteget képez a savköpeny, ami bizonyos mirigyek váladékaitól képződik, és kémhatásánál fogva véd. Ezt a láthatatlan savköpenyt érdemes óvni, mert gyengíthetik a túlzott tisztálkodáskor bizonyos lúgos szappanok, kozmetikumok. A szervezet immunrendszere tehát természetesen védekezik fertőzés esetén, ennek ellenére nem ritka, hogy gombás fertőzés tapasztalható a bőrhajlatokban, a lábon, különösen a lábujjközökben, a talpon, a kézen.

A meleg, nedves környezet ideális feltételeket teremt a fertőzés kialakulásához, ezért gyakori a lágyékhajlat gombás fertőzése, valamint az összefekvő bőrterületek gyulladása (kipállás), hiszen ezek a területek kevésbé tudnak szellőzni. A kevésbé jól szellőző, egymással gyakran érintkező, dörzsölődő bőrfelületek könnyebben megfertőződhetnek, így például a lágyéki területek, belső combok, hajlatok, ujjak között.

A tünetek gombás bőrfertőzés esetén elég jellemzőek: viszketés, apró fehér hólyagok, vagy vöröses hámló foltok, berepedt bőr, a hajlatok bepirosodása.

A lágyékhajlat gombás fertőzése a lágyéki bőrfelületek gombás megbetegedése. A gombák egyik nagy csoportját alkotó úgynevezett dermatofitonok okozzák a fertőzést – ugyanaz a gombacsalád, amely a lábgomba megjelenéséért is okolható. Habár rendkívül kényelmetlen és zavaró tüneteket okoz, egy gombaellenes készítménnyel hatékonyan szüntetheted meg a fertőzést, miközben a tüneteket is enyhíted.

A lágyéki bőrgombásodás (tinea cruris) egy olyan gombás fertőzés, amely a lágyéki területeket (combok felső részét, a feneket és a hasat) érinti, és a dermatofitonok csoportjába tartozó gombafajok okozhatják, mint például a Trichophyton rubrum.

A meleg és nedves környezet elősegíti a gombák növekedését és szaporodását, ezért az olyan tevékenységek, amelyek ilyen feltételeket teremtenek meg vagy tartanak fent, hozzájárulhatnak a fertőzés megjelenéséhez. Így például izzadt, vizes vagy szűk ruhák viselése, különösen hosszú távon, ideális körülményeket teremtenek a lágyéki bőrgombásodás megjelenéséhez. A fertőzött ruhadarabok, törölközők vagy akár még a kezeid is – amelyekkel megérintetted a fertőzött területet – továbbadhatják a gombát. Tehát egyik fertőzött testrészről a másikra is átkerülhet, így például a lábadról a lágyéki bőrfelületekre.

A lágyékhajlatok gombás fertőződése gyakrabban fordul elő férfiaknál, mint nőknél.

Az esetek többségében az alábbi tünetekről ismerheted fel a fertőzést:

 • Éles szélű, vörhenyes, kerekded elváltozás a lágyék bőrén, melynek széli részén ritkán gennyes hólyagok, gyakori nedvedzés és kifejezett hámlás figyelhető meg. Irritált és folyamatosan viszkető bőr a lágyéki bőrfelületeken
 • Égő érzés az érintett területeken
 • Mikor érdemes mindenképpen orvoshoz fordulni?
 • Érdemes felkeresni az orvosunkat, ha a kiütések vagy a többi tünet nem mutat javulást négy héten belül, illetve ha a gombaellenes készítmény használata után néhány héten belül ismét visszatér a fertőzés.

Az összefekvő bőrterületek gyulladása

 • A kipállás, azaz az összefekvő bőrterületek gyulladása gombás eredetű is lehet (intertrigo candidosa, candida intertrigo vagy intertrigo) általában a Candida nevű élesztőgomba vagy valamilyen baktérium okozhatja.  A Candida akkor tud elszaporodni, amikor megváltoznak a körülmények a bőrödön, például az izzadtság nem tud távozni, a bőröd nem tud lélegezni, így az adott terület melegebbé, nedvesebbé válik az átlagosnál.
 • Olyan helyeken keletkezik, ahol két szomszédos bőrfelület folyamatosan egymást éri, dörzsöli, és a nedvesség, a szellőzés hiánya, valamint a dörzsölődés ideális feltételeket teremt a megbetegedéshez.
 • Tehát a hónaljaknál, a térdhajlatokban, a mellek alatt, a lágyéki területeken, a hasi redők, valamint az ujjak között.
 • A kipállás gyakrabban fordul elő a túlsúlyos, cukorbeteg, vagy elhanyagolt higiéné esetén, hiperhidrózisos egyénnél, hosszú időn keresztül ágyhoz kötött vagy HIV-fertőzött személyeknél.

Tudta-e, hogy...

 • A kipállás igen gyakori a nyári hónapok során, főleg azok között, akik sokat sportolnak.

Általában éles szélű, élénkvörös, nedvező foltok formájában jelentkezik a bőrön.

 • Piros kiütések hámló szélekkel
 • Viszkető, égő bőr
 • A bőr berepedése (főleg az ujjak között)
 • Nedvedzés
 • Hólyagok
 • Kellemetlen szag

Sajnos az olyan mindennapos tevékenységek, mint egy izzasztó edzés az edzőteremben vagy a busz után való futás mind-mind elősegíthetik ezt a fajta bőrirritációt. Zavaró és kényelmetlen lehet, viszont a megfelelő kezeléssel könnyen és gyorsan megszabadulhatsz tőle.

A kipállás kellemetlen tünetein az általános testápolók nem biztos, hogy képesek segíteni, különösen, ha már a gombafertőzés is kialakult

Milyen tényezők hajlamosítanak a gombás fertőzésekre?

 • Az elégtelen tisztálkodás ideális környezetet teremt a gombák számára.
 • A túlzott higiénia, a kozmetikai szereket és egyre „hatékonyabb” tisztálkodó szereket használva bőrfelszínünket saját magunk fosztjuk meg a védelmét szolgáló zsírsavaktól és baktériumoktól.
 • A műszálas ruházat, zoknik, szűk cipők nem engedik lélegezni a bőrt, és elpárologni a nedvességet. Az így létrejövő nedves és meleg klíma puhítja a bőrt, ami szintén kedvez a fertőzésnek.
 • Egyes foglalkozások is hajlamosítanak a fertőzésre. Azoknál az embereknél, akik nedves, párás helyen dolgoznak (úszómesterek, bányászok), vagy bőrük rendszeresen érintkezik szénhidrátokkal (élelmiszeripar, pékek), esetleg fertőzést hordozókkal kerülnek gyakori kapcsolatba (állatorvosok), megnő a fertőzésveszély.
 • Különféle mechanikai behatások, sérülések szintén növelik a fertőzés lehetőségét, mivel megkönnyítik a gombák bejutását a szervezet első védelmi vonalának áttörésével.
 • További kockázati tényezőt jelentenek bizonyos betegségek, testi elváltozások: a fokozott verejtékezés, keringési zavarok, cukorbetegség, immunhiány, terhesség.

Gombás fertőzés intim területeken is kialakulhat.

Nemcsak a női külső nemi szerveken jelenhet meg gombás fertőzés, de a férfiak is elkaphatják a betegséget. Igaz, ritkábban fordul elő körükben, mint a nőknél. Ugyanakkor számos tünet igen hasonlít a hölgyeknél tapasztaltakra. Ezek együtt vagy külön-külön is jelentkezhetnek, és intenzitásuk is eltérő lehet. Habár számos tényező okozhat gombás fertőzést a férfiaknál is, de legtöbbször a Candida albicans nevű gombafaj a kiváltó ok.

A legtöbb esetben az alábbi tünetekről ismerhetjük fel a fertőzést:

 • Viszketés a makkon és a fityma belső felszínén
 • Kivörösödés
 • Égő érzés
 • Duzzanat
 • Fehéres, sárgás váladék a makk mögötti redőben

Piros pöttyök jelzik a makk gombás fertőzését

A megbetegedés kellemetlen, de nem súlyos, és általában könnyen kezelhető. A terápia sikeressége és a visszafertőződés elkerülése érdekében a szexuális partner egyidejű kezelésére is szükség lehet.

A legtöbb esetben valamely vény nélkül kapható, helyileg alkalmazható gomba elleni készítménnyel a betegség megfelelően kezelhető. Segítségével enyhíthetjük a viszketést, fájdalmat és kivörösödést is.

A gombás fertőzések kezelésére érdemes nagy gondot fordítani, hiszen viszonylag gyorsan terjednek, és bár a gombák leggyakrabban a bőr felső rétegét fertőzik meg, de súlyos esetben a mélyebb részekre is átterjedhetnek, családtagokat, barátokat is megfertőzhetnek. Előfordul, hogy a gombás bőrrésznél akadnak apró bőrsérülések, melyeken át még baktériumok is bejuthatnak, és ez igen kellemetlen, fájó, váladékozó felülfertőződéshez vezethet, melynek kezelése már nehezebb feladat.

Szerencsére napjainkban ma már széles körben elérhetőek vény nélkül kapható gombaellenes gyógyszerek. Ha gombás bőrfertőzés jeleit tapasztaljuk magunkon, érdemes olyan krémet választani a gyógyszertárban, melynek hatóanyaga többféle gombafaj (pl. a bőrgombák, az élesztőgombák, a penészgombák) ellen is hatásos, továbbá véd az esetlegesen bekerülő baktériumok ellen is. A használt gombaellenes szer esetében fontos, hogy a bőrön lévő gyulladás, és az annak következtében kialakuló egyik legkellemetlenebb érzés, a viszketés is megszűnjön.

A bőrgombás tünetek általában pár hét vény nélküli gyógyszeres krémmel való kezelés után enyhülnek, de ha hosszabb kezelés hatására sem múlnak el, vagy nagy bőrfelületet érintenek, ajánlatos fölkeresni egy bőrgyógyász szakorvost.