Termékek Menü

Canesten® Plus bifonazol külsőleges oldatos spray 25ml

Katt rá a felnagyításhoz
Ár:
2.749 Ft (2.618 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 0031002232403
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Napi egyszeri használattal hatékonyan szünteti meg a gombás fertőzést, gyulladáscsökkentő és antibakteriális. Spray formátuma gyors és kényelmes használatot biztosít.
Elérhetőség: Raktáron

Leírás és Paraméterek

Napi egyszeri használattal hatékonyan szünteti meg a gombás fertőzést, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású. Spray formátuma gyors és kényelmes pl. a szőrös ill. nehezebben elérhető bőrfelületeken is.

1.       A GYÓGYSZER NEVE

Canesten Plus bifonazol külsőleges oldatos spray

2.       MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

1 ml oldat 10 mg bifonazolt tartalmaz.

A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban.

3.       GYÓGYSZERFORMA

Külsőleges oldatos spray

Tiszta, színtelen, ill. halványsárgás színű oldat.

4.       KLINIKAI JELLEMZŐK

 

4.1     Terápiás javallatok

 

·                Dermatophyták, élesztőgombák, penészgombák és egyéb gombák által okozott bőrfertőzések, pl. tinea pedis, tinea manuum, tinea corporis, tinea inguinalis, pityriasis versicolor és a bőr felszíni candidiasisa) és az ezzel járó tünetek kezelésére.

·                Erythrasma és az ezzel járó tünetek kezelésére.

 

4.2     Adagolás és alkalmazás

Adagolás

Felnőttek

A kezelést folyamatosan, minden nap kell alkalmazni és a tartós gyógyulás érdekében a tünetek megszűnése után is folytatni kell. A kezelés ajánlott időtartamát a következő táblázat tartalmazza.

Javallat

Kezelési időtartam

láb-mycosisok (tinea pedis, tinea pedis interdigitalis)

3 hét

törzs, kéz és bőrredők mycosisa (tinea corporis, tinea manuum, tinea inguinalis)

2‑3 hét

pityriasis versicolor

2 hét

erythrasma

2 hét

a bőr felszíni candidiasisa

2‑4 hét

Gyermekek

Gyermekek esetén nem végeztek részletes vizsgálatokat, azonban a rendelkezésre álló klinikai adatok alapján nem várható káros hatás gyermekeknél. Gyermekek és serdülők esetén kizárólag orvosi felügyelet mellett szabad alkalmazni a készítményt.

 

Az alkalmazás módja

A Canesten Plus bifonazol külsőleges oldatos sprayt naponta egyszer kell alkalmazni, lehetőleg este, lefekvés előtt.

A készítménnyel vékony rétegben kell bepermetezni a beteg bőrfelületet és be kell dörzsölni.

Az érintett bőrterületet minden kezelés előtt gondosan le kell mosni és utána alaposan meg kell szárítani.

Naponta cserélni kell a törülközőt és a kezelt bőrterülettel érintkező ruházatot.

A spray kis mennyisége (a porlasztófej 1‑2‑szeri lenyomásával) általában egy tenyérnyi terület kezelésére elegendő.

4.3       Ellenjavallatok

A készítmény hatóanyagával vagy a 6.1 pontban felsorolt bármely segédanyagával szembeni túlérzékenység.

4.4       Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések

 

Azoknál a betegeknél, akiknek az anamnézisében más imidazol antifungális készítmény (pl. ekonazol, klotrimazol, mikonazol) iránti túlérzékenység szerepel, óvatosság javasolt a bifonazol készítmény alkalmazásakor.

Amennyiben a tünetek folytatódnak vagy megmaradnak a kezelés után, a beteg keresse fel a kezelőorvosát.

Gyermekek és serdülők esetében csak orvosi felügyelet mellett szabad alkalmazni a készítményt.

Általánosságban:

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A készítmény ne kerüljön a szembe!

A készítményt nem szabad lenyelni!

A Canesten Plus bifonazol külsőleges oldatos sprayt nem szabad nyílt lángba vagy izzó tárgyra permetezni. Alkalmazás közben a dohányzás és nyílt láng használata tilos. A készítmény, alkoholtartalma miatt, gyúlékony.

4.5        Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók

A korlátozott számban rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy lehetséges a kölcsönhatás a bifonazol és warfarin között, amely megnövekedett INR-hez vezet. Warfarin-terápiában részesülő betegnél alkalmazott bifonazol esetén, a betegeket megfelelően monitorozni kell.

4.6     Termékenység, terhesség és szoptatás

 

Terhesség

A preklinikai biztonságossági adatok és a humán farmakokinetikai adatok nem utalnak a terhesség során alkalmazott bifonazolnál az anyát vagy magzatot károsító hatásra (lásd 5.3 pont). A hatóanyaggal kapcsolatban nincsenek terhességre vonatkozó klinikai adatok.

Elővigyázatosságból, a terhesség első trimeszterében ajánlott kerülni a bifonazol alkalmazását.

Szoptatás

Nem ismert, hogy a bifonazol kiválasztódik-e az emberi anyatejbe. A bifonazol anyatejbe történő kiválasztódását állatokon végzett vizsgálatok során tanulmányozták. A rendelkezésre álló farmakodinámiás, illetve toxikológiai adatok kimutatták a bifonazol és a metabolitjai tejbe történő kiválasztódását (lásd 5.3 pont). Bifonazol-kezelés alatt a szoptatást fel kell függeszteni.

 

Termékenység

Nem klinikai jellegű vizsgálatok nem adtak bizonyítékot arra, hogy a bifonazol károsítaná a női vagy férfi termékenységet (lásd 5.3 pont).

4.7     A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Canesten Plus bifonazol külsőleges oldatos spray nem vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

4.8          Nemkívánatos hatások, mellékhatások

 

A következő mellékhatásokat azonosították a bifonazol forgalomba hozatalát követő alkalmazás során. Mivel ezeket a hatásokat önkéntes alapon jelentik be egy ismeretlen nagyságú populációból, ezért nem mindig lehetséges megbízhatóan meghatározni az előfordulási gyakoriságukat (nem ismert gyakoriságú mellékhatások).

 

Általános tünetek és az alkalmazás helyén fellépő reakciók:

Nem ismert: az alkalmazás helyén jelentkező fájdalom, perifériás ödéma (az alkalmazás helyén)

A bőr és bőr alatti szövet betegségei és tünetei:

Nem ismert: kontakt dermatitis, allergiás dermatitis, erythema, viszketés, bőrkiütés, urticaria, hólyagképződés, bőrhámlás, ekzema, bőrszárazság, bőrirritáció, -maceratio, égő érzés a bőrön.

Ezek a mellékhatások a kezelés abbahagyásával eltűnnek (reverzibilis mellékhatások).

 

Feltételezett mellékhatások bejelentése

A gyógyszer engedélyezését követően lényeges a feltételezett mellékhatások bejelentése, mert ez fontos eszköze annak, hogy a gyógyszer előny/kockázat profilját folyamatosan figyelemmel lehessen kísérni. Az egészségügyi szakembereket kérjük, hogy jelentsék be a feltételezett mellékhatásokat a hatóság részére az V. függelékben található elérhetőségek valamelyikén keresztül.

4.9       Túladagolás

Az akut intoxikáció veszélyével nem kell számolni, mert az egyszeri dermalis túladagolás (a felszívódásnak kedvező, nagy felületen történő alkalmazás) vagy véletlenszerű lenyelés során ez valószínűtlen.

5.       FARMAKOLÓGIAI TULAJDONSÁGOK

 

5.1     Farmakodinámiás tulajdonságok

Farmakoterápiás csoport: Gombásodás elleni lokális készítmények - bifonazol

ATC kód: D01A C10

Hatásmechanizmus

A bifonazol (imidazol derivátum) egy széles spektrumú antimikotikum, amely hat a dermatophytákra, élesztőgombákra, penészgombákra és egyéb gombákra, mint pl. a Malassezia furfur. Továbbá a Corynebacterium minutissium-mal szemben is hatékony.

A bifonazol antimikotikus hatását az ergoszterol-bioszintézis két különböző szinten történő gátlásával fejti ki, eltérően más azol-származékoktól és antimikotikumoktól, melyek csak egy támadásponttal rendelkeznek. Az ergoszterol szintézisének gátlása a sejtmembrán strukturális és funkcionális elégtelenségéhez vezet.

Az említett gombák esetében a MIC-értékek kevesebb mint 0,062‑16 mikrogramm/ml szubsztrát. A bifonazol fungicid hatást mutat a dermatophytákkal, különösen a Trichophyton fajokkal szemben. A teljes fungicid hatást már kb. 5 mikrogramm/ml koncentráció és 6 órás expozíció után eléri. Élesztőgombákra, pl. Candida fajokra 1‑4 mikrogramm/ml koncentrációban a bifonazol hatása elsősorban fungisztatikus, azonban 20 mikrogramm/ml koncentrációban fungicid.

Gram-pozitív coccusok – kivéve: Enterococcus – esetében a bifonazol MIC-érték 4 és 16 mikrogramm/ml koncentráció között van. Corynebacteriumok esetében a MIC-érték 0,5‑2 mikrogramm/ml.

A bifonazol a rezisztencia szempontjából nagyon előnyös hatóanyag, mert a primer rezisztencia a bifonazolra érzékeny fajok esetében nagyon ritka. Eddigi vizsgálatok eredményei nem nyújtottak bizonyítékot a másodlagos rezisztencia kialakulására elsődlegesen érzékeny fajok esetében.

A bifonazol gyulladásgátló tulajdonsága

A bifonazol számos klinikai vizsgálatban a hidrokortizonhoz hasonló gyulladásgátló hatást mutatott. Dermatomycosisos betegeken végzett klinikai vizsgálatok bebizonyították, hogy az 1%-os bifonazol 1%-os hidrokortizonnal kombinálva, nem mutatott különbséget a gyulladásgátló hatás tekintetében az önállóan alkalmazott 1%-os bifonazolhoz képest, melyet a betegség tüneteinek gyors, többnyire néhány napon belüli enyhülése jelez. A megfigyelt hatások megjelenése a helyi gyulladásos mediátorok- mint leukotriének, azaz LTB4, valamint prosztanoidok, mint PGE2 és TXB2 - gátlásán keresztül mediáltak, mint ezt az in vitro vizsgálatok során megfigyelték.

5.2     Farmakokinetikai tulajdonságok

 

Felszívódás

A bifonazol jól behatol a fertőzött bőrrétegekbe. Az alkalmazás után 6 órával mért koncentrációk az epidermis legfelső rétegében (stratum corneum) 1000 mikrogramm/cm3‑től, a stratum papillare-ban 5 mikrogramm/cm3‑ig terjednek. Így, az összes meghatározott koncentráció a megbízható antimikotikus aktivitás tartományába esik.

A bifonazol bőrtartózkodási ideje – tengerimalacokon végzett, a fertőzést megakadályozó hatással mérve – 48‑72 óra bifonazol krém és 36‑48 óra bifonazol oldat esetén.

Egészséges emberi bőrön történő alkalmazás után végzett farmakokinetikai vizsgálatoknál a bifonazolnak csak nagyon kis százaléka szívódott fel (a dózis 0,6‑0,8%‑a), a szérumkoncentráció mindig a kimutathatóság alatt (< 1 ng/ml) volt. Csak a gyulladásos bőrön történt alkalmazás után figyelhető meg kismértékű felszívódás (a dózis 2‑4%-a). A rendkívül alacsony plazma hatóanyag‑koncentráció (általában 5 ng/ml alatt) arra utal, hogy szisztémás hatás nem várható a lokális kezelés során.

5.3     A preklinikai biztonságossági vizsgálatok eredményei

 

A hagyományos – egyszeri dózisú toxicitási és genotoxictási – vizsgálatokból származó nem-klinikai jellegű adatok azt igazolták, hogy a készítmény alkalmazásakor humán vonatkozásban különleges kockázat nem várható.

Májat érintő hatásokat (enzimindukciót, zsíros degenerációt) észleltek orális adagolású, ismételt dózisú toxicitási vizsgálatokban, de csak a humán maximális expozíciót meghaladó esetekben, így ennek klinikai relevanciája csekély. Nem végeztek karcinogenitási vizsgálatot a bifonazollal.

Nyulakon végzett reprodukciós toxicitási vizsgálatokban 30 mg/ttkg adagok orális alkalmazása embriotoxicitást eredményezett, beleértve a magzatelhalást is. Patkányoknál, orálisan alkalmazott 100 mg/ttkg-ig terjedő bifonazol dózis nem volt embriotoxikus, de a magzat retardált csontvázfejlődését figyelték meg 100 mg/ttkg dózisnál. A magzatra gyakorolt, csontvázfejlődést érintő hatást másodlagos hatásnak lehet tekinteni, amely az anyai toxicitásból ered (csökkent testtömeg). Mivel a hatóanyag igen kis mennyisége szívódik fel a bőrről, így ennek klinikai relevanciája csekély. Patkányoknál nem figyeltek meg hím vagy nőstény termékenységre vonatkozó káros hatást 40 mg/ttkg orálisan alkalmazott hatóanyag esetében.

A bifonazol patkányoknál átjut a placentán. Szoptató patkányoknál intravénásan alkalmazott bifonazollal végzett kísérletek bizonyították, hogy a hatóanyag átjut az anyatejbe.

6.       GYÓGYSZERÉSZETI JELLEMZŐK

6.1     Segédanyagok felsorolása

 

96%-os etanol,

Izopropil-mirisztát.

6.2       Inkompatibilitások

Nem értelmezhető.

6.3     Felhasználhatósági időtartam

5 év

6.4       Különleges tárolási előírások

Legfeljebb 25°C‑on tárolandó.

6.5     Csomagolás típusa és kiszerelése

 

25 ml oldat fehér, átlátszatlan, PVC borítású III‑as típusú, szűk nyakú üvegbe töltve, mely porlasztó pumpás feltéttel van ellátva és kék színű, átlátszó védőkupakkal van lezárva.

1 üveg (25 ml) dobozban.

 

6.6     A megsemmisítésre vonatkozó különleges óvintézkedések és egyéb, a készítmény kezelésével kapcsolatos információk

 

Nincsenek különleges előírások.

 

Megjegyzés: X egykeresztes, erős hatású szer.

Osztályozás: I. csoport

Orvosi rendelvény nélkül is kiadható gyógyszer (VN).

7.         A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA

 

Bayer Hungária Kft.,1123 Budapest, Alkotás u. 50.

8.         A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY SZÁMA

 

OGYI-T-9767/01

 

 

9.       A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY ELSŐ KIADÁSÁNAK/

MEGÚJÍTÁSÁNAK DÁTUMA

 

A forgalomba hozatali engedély első kiadásának dátuma: 2004. szeptember 16.

A forgalomba hozatali engedély legutóbbi megújításának dátuma: 2009. december 31.

 

 

10.     A SZÖVEG ELLENŐRZÉSÉNEK DÁTUMA

 

2015. május 5.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!