Termékek Menü

Aspirin® Ultra 500mg bevont tabletta 20x

Katt rá a felnagyításhoz
Ár:
2.087 Ft (1.988 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 0031004257015
Átlagos értékelés: Nem értékelt

Fejfájás? Aspirin® Ultra! Hatékony fájdalomcsillapítás, a leggyorsabb felszívódású Aspirin®-nel! 

Elérhetőség: Raktáron

Leírás és Paraméterek

Fejfáj

1.              A GYÓGYSZER NEVE

 

Aspirin Ultra 500 mg bevont tabletta

2.       MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

 

500 mg acetilszalicilsav bevont tablettánként.

 

Ismert hatású segédanyagok: 3,12 mmol (71,7 mg) nátriumot tartalmaz bevont tablettánként.

A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban.

3.       GYÓGYSZERFORMA

 

Bevont tabletta

Fehér vagy csaknem fehér, kerek, mindkét oldalán domború felületű, 12 mm‑es bevont tabletta egyik oldalán „BA 500”, a másik oldalán „Bayer kereszt” jelzéssel.

4.       KLINIKAI JELLEMZŐK

 

4.1     Terápiás javallatok

 

Láz és/vagy enyhe és középerős fájdalmak tüneti kezelése.

4.2     Adagolás és alkalmazás

 

Adagolás

 

Felnőttek és serdülők (16 éves és annál idősebb):

1 db vagy 2 db tabletta, amely adag szükség szerint minimum 4 óra eltelte után ismételhető. A napi maximális adag nem haladhatja meg a 6 db tablettát.

Időskorúak (65 éves és annál idősebb):

1 db tabletta, amely adag szükség szerint minimum 4 óra eltelte után ismételhető. A napi maximális adag nem haladhatja meg a 4 db tablettát.

12–15 év közötti serdülők (40–50 kg):

1 db tabletta, amely adag szükség szerint minimum 4 óra eltelte után ismételhető. A napi maximális adag nem haladhatja meg a 6 db tablettát.

Az acetilszalicilsavat nem szabad orvosi felügyelet nélkül lázra 3 napnál, illetve fájdalomra 3‑4 napnál tovább szedni.

Gyermekek

12 éves kor alatti (40 kg alatti) gyermekek nem szedhetik a készítményt orvosi javallat nélkül. A javasolt napi adag 60 mg/kg/nap, 4‑6  felé osztott adagban, ami 6 óránkénti 15 mg/kg‑nak vagy 4 óránkénti 10 mg/kg‑nak felel meg.

Kóros máj- vagy vesefunkcióban vagy keringési problémákban szenvedő betegek esetén az acetilszalicilsavat óvatosan kell alkalmazni.

Az alkalmazás módja

Szájon át történő alkalmazásra.

A tablettákat sok folyadékkal kell bevenni.

A tabletta csomagolásának a kinyitásához a csík mentén tépje be bármely irányból.

4.3     Ellenjavallatok

 

·     acetilszalicilsavval vagy egyéb szalicilátokkal vagy a 6.1 pontban felsorolt bármely segédanyaggal szembeni túlérzékenység,

·     az anamnézisben szalicilátok vagy hasonló hatású hatóanyagok, kiváltképpen nem-szteroid gyulladáscsökkentők alkalmazása esetén kialakult asthma vagy túlérzékenységi reakciók (pl.: csalánkiütés, angiooedema, súlyos rhinitis, sokk),

·     fennálló peptikus fekély,

·     haemorrhagiás diathesis,

·     súlyos vesekárosodás,

·     súlyos májkárosodás,

·     súlyos, kezeletlen szívelégtelenség,

·      együttadás 20 mg/hétnél nagyobb dózisban alkalmazott metotrexáttal, gyulladásgátló, fájdalomcsillapító vagy lázcsillapító dózisban (lásd 4.5 pont),

·      együttadás orális antikoagulánssal gyulladásgátló dózisban, vagy olyan betegeknek, akiknek a kórelőzményében gastroduodenalis fekély szerepel fájdalomcsillapító illetve lázcsillapító dózisban (lásd 4.5 pont),

·     a terhesség 6. hónapjának kezdetétől (az amenorrhoea 24. hete után) (lásd 4.6 pont).

4.4     Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések

 

·      A túladagolás elkerülése miatt, egyéb gyógyszerkészítménnyel történő együttes alkalmazás esetén ellenőrizze, hogy a másik készítmény összetevői között ne legyen acetilszalicilsav.

·      Vírusos fertőzés tüneteinek kíséretében (elsősorban varicella, influenzaszerű epizódok) jelentkező Reye-szindrómát, egy nagyon ritka, de életveszélyes kórképet jelentettek gyermekeknél acetilszalicilsav szedése mellett, illetve anélkül. Ezért a vírusos betegségben szenvedő gyermekek acetilszalicilsavat csak orvosi javallatra kaphatnak, ha más kezelés nem járt sikerrel. Perzisztens hányás, zavart tudatállapot vagy abnormális viselkedés esetén az acetilszalicilsav-kezelést azonnal abba kell hagyni.

·      Hosszan tartó, magas dózisban alkalmazott fájdalomcsillapító alkalmazása esetén jelentkező fejfájást nem szabad magasabb dózissal kezelni.

·      Fájdalomcsillapítók, különösképpen több fájdalomcsillapító együttes, rendszeres alkalmazása perzisztens renális léziók kialakulásához vezethet, veseelégtelenség kockázatával.

·      A G6PD-hiány egyes súlyos eseteiben a magas dózisban alkalmazott acetilszalicilsav haemolysist okozhat. G6PD-hiány esetén az acetilszalicilsavat orvosi felügyelettel kell alkalmazni.

·      A kezelés monitorozása szükséges az alábbi esetekben:

  • ha az anamnézisben gastricus vagy duodenalis ulcus, gastrointestinalis vérzés vagy gastritis szerepel
  • vesekárosodásban szenvedő betegeknél
  • májkárosodásban szenvedő betegeknél
  • asthmás betegeknél: néhány betegnél az asthmás roham kialakulása nem-szteroid gyulladáscsökkentőkkel vagy acetilszalicilsavval szembeni allergiával hozható összefüggésbe. Ebben az esetben a gyógyszer ellenjavallt (lásd 4.3 pont).
  • metrorrhagiás vagy menorrhagiás betegeknél (fokozódik a havi vérzés mennyisége és időtartama)

·      A kezelés alatt bármikor, bármilyen korábbi tünet vagy kórtörténeti előzmény nélkül előfordulhat gastrointestinalis vérzés vagy fekély/perforáció. Időskorú, alacsony testtömegű illetve antikoagulánsokkal vagy thrombocyta-aggregáció-gátlókkal kezelt betegeknél a relatív kockázat nő (lásd 4.5 pont). Gastrointestinalis vérzés esetén azonnal abba kell hagyni a kezelést.

·      Az acetilszalicilsav thrombocyta-aggregációra kifejtett hatása már alacsony koncentrációban is jelentkezik, és több napig is eltart, ezért a beteget figyelmeztetni kell a vérzés kockázatára bármilyen sebészi beavatkozás, még a kis műtétek esetén is (pl.: foghúzás).

·      Az acetilszalicilsav fájdalomcsillapító vagy lázcsillapító dózisban gátolja a húgysav kiválasztását. A reumatológiában alkalmazott dózisban (gyulladásgátló dózis) az acetilszalicilsavnak húgysavürítő hatása van.

·      A készítmény alkalmazása nem javasolt szoptatás alatt (lásd 4.6 pont).

Az acetilszalicilsav egyidejű alkalmazása nem javasolt a következőkkel[1]:

·      orális antikoagulánsok fájdalomcsillapító vagy lázcsillapító dózisban alkalmazott (500 mg vagy afeletti egyszeri és/vagy 3 g alatti napi bevitel esetén) acetilszalicilsavval történő együttes alkalmazása, olyan betegeknél, akiknél a kórelőzményben gastroduodenalis fekély nem szerepel (lásd 4.5 pont).

·      egyéb nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) együttadása gyulladásgátló dózisban alkalmazott (1 g vagy afeletti egyszeri és/vagy 3 g vagy afeletti napi bevitel esetén) acetilszalicilsavval, vagy fájdalomcsillapító illetve lázcsillapító dózisban alkalmazott (500 mg vagy afeletti egyszeri és/vagy 3 g alatti napi bevitel esetén) acetilszalicilsavval (lásd 4.5 pont).

·      Alacsony molekulatömegű heparinok (és rokon molekulák) és nem frakcionált heparinok terápiás dózisban, vagy heparin – dózistól függetlenül – időskorú betegeknél (65 éves vagy ennél idősebb) együttes alkalmazása gyulladásgátló dózisban alkalmazott (1 g vagy afeletti egyszeri és/vagy 3 g vagy afeletti napi bevitel esetén) acetilszalicilsavval, vagy fájdalomcsillapító illetve lázcsillapító dózisban alkalmazott (500 mg vagy afeletti egyszeri és/vagy 3 g alatti napi bevitel esetén) acetilszalicilsavval (lásd 4.5 pont).

·      Klopidogrel (akut koronária szindrómás betegnél az erre a kombinációra jóváhagyott indikáción túl) (lásd 4.5 pont).

·      Tiklopidin (lásd 4.5 pont).

·      Húgysavürítést fokozó gyógyszerek (lásd 4.5 pont).

·      Glükokortikoidok (kivéve hidrokortizon-pótló terápia esetén) gyulladásgátló dózisban alkalmazott (1 g vagy afeletti egyszeri és/vagy 3 g vagy afeletti napi bevitel esetén) acetilszalicilsavval (lásd 4.5 pont).

·      Pemetrexed, enyhe és közepes mértékű vesekárosodásban szenvedő betegeknél (kreatinin-clearance 45 ml/perc és 80 ml/perc között) (lásd 4.5 pont).

·      Anagrelid: fokozott vérzési kockázat és az antithrombotikus hatás csökkenése (lásd 4.5 pont).

Ez a gyógyszer 71,7 mg nátriumot tartalmaz bevont tablettánként, ami megfelel a WHO által ajánlott maximális napi 2 g nátriumbevitel 3,6%‑ának felnőtteknél.

4.5     Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók

A következő pontban a következő definíciók használatosak:

Gyulladásgátló dózisban alkalmazott acetilszalicilsav definíciója: „1 g vagy afeletti egyszeri és/vagy 3 g vagy afeletti napi bevitel”.

Fájdalomcsillapító vagy lázcsillapító dózisban alkalmazott acetilszalicilsav definíciója: „500 mg vagy afeletti egyszeri és/vagy 3 g alatti napi bevitel”.

Az acetilszalicilsavval számos hatóanyag lép kölcsönhatásba, azok thrombocyta-aggregációt gátló hatása miatt: abciximab, acetilszalicilsav, cilosztazol, klopidogrel, epoprosztenol, eptifibatid, iloproszt, iloproszt-trometamol, praszugrel, tiklopidin, tirofiban, ticagrelor.

Több thrombocyta-aggregáció-gátló alkalmazása ugyanúgy növeli a vérzés kockázatát, mint kombinációjuk heparinnal vagy rokon molekulákkal, orális antikoagulánsokkal vagy egyéb thrombolytikumokkal, ezért rendszeres klinikai monitorozásuk szükséges.

Ellenjavallt kombinációk (lásd 4.3 pont):

·      20 mg/hétnél nagyobb dózisban alkalmazott metotrexát és gyulladásgátló, fájdalomcsillapító vagy lázcsillapító dózisban alkalmazott acetilszalicilsav együttadása: metotrexát toxicitás-, főként hematológiai toxicitás-fokozódás (az acetilszalicilsav által csökkentett renális metotrexát-clearance miatt).

·      Orális antikoagulánsok gyulladásgátló dózisban alkalmazott acetilszalicilsavval történő együttes alkalmazása, vagy fájdalomcsillapító illetve lázcsillapító dózisban alkalmazott acetilszalicilsavval történő együttadása, olyan betegeknél, akiknél a kórelőzményben gastroduodenalis fekély szerepel: fokozott vérzési kockázat.

Nem javasolt kombinációk:

·      Orális antikoagulánsok fájdalomcsillapító vagy lázcsillapító dózisban alkalmazott acetilszalicilsavval történő együttes alkalmazása, olyan betegeknél, akiknél a kórelőzményben gastroduodenalis fekély nem szerepel: fokozott vérzési kockázat.

·      Egyéb nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) együttadása gyulladásgátló dózisban alkalmazott acetilszalicilsavval, vagy fájdalomcsillapító illetve lázcsillapító dózisban alkalmazott acetilszalicilsavval: a gastrointestinalis fekély vagy vérzési kockázat fokozott.

·      Alacsony molekulatömegű heparinok (és rokon molekulák) és nem frakcionált heparinok terápiás dózisban, vagy heparin – dózistól függetlenül – időskorú betegeknél (65 éves vagy ennél idősebb) együttes alkalmazása gyulladásgátló dózisban, fájdalomcsillapító vagy lázcsillapító dózisban alkalmazott acetilszalicilsavval: fokozott vérzési kockázat (az acetilszalicilsav thrombocyta-aggregációt gátló hatása és a gastrointestinalis mucosát károsító hatása miatt). Másik gyulladásgátló gyógyszert vagy másik fájdalomcsillapítót vagy lázcsillapítót kell alkalmazni.

·      Klopidogrel (akut koronária szindrómás beteg esetén az erre a kombinációra jóváhagyott indikáción túl): a vérzési kockázat fokozott. Amennyiben az együttes alkalmazás elkerülhetetlen, klinikai monitorozás javasolt.

·      Tiklopidin: a vérzési kockázat fokozott. Amennyiben az együttes alkalmazás elkerülhetetlen, klinikai monitorozás javasolt.

·      Húgysavürítést fokozó hatóanyagok (benzbromaron, probenicid): lecsökken a húgysavürítést fokozó hatás a renális tubuláris húgysavkiválasztás kompetíciója miatt.

·      Glükokortikoidok (kivéve a hidrokortizon-pótló terápia esetén) együttadása gyulladásgátló dózisban alkalmazott acetilszalicilsavval: fokozott vérzési kockázat.

·      Pemetrexed enyhe és közepes mértékű vesekárosodásban szenvedő betegeknél (kreatinin-clearance 45 ml/perc és 80 ml/perc között) gyulladásgátló dózisban alkalmazott acetilszalicilsavval együtt adva: a pemetrexed toxicitási (az acetilszalicilsav által csökkentett renális pemetrexed-clearance miatt) kockázata fokozott.

·      Anagrelid: a vérzési kockázat fokozott és csökken az antitrombotikus hatás. Amennyiben az együttes alkalmazás elkerülhetetlen, klinikai monitorozás javasolt.

Óvatos alkalmazást igénylő kombinációk:

·      Diuretikumok, angiotenzinkonvertáló enzim (ACE) gátlók és angiotenzin II receptor antagonisták gyulladásgátló dózisban alkalmazott acetilszalicilsavval vagy fájdalomcsillapító illetve lázcsillapító dózisban alkalmazott acetilszalicilsavval együtt: akut veseelégtelenség léphet fel dehidratált betegeknél, mivel a glomerulus filtrációs ráta lecsökken a vese csökkent prosztaglandinszintézise következtében. Továbbá az antihipertenzív hatás csökkenése is előfordulhat. Biztosítsa a beteg megfelelő hidratáltságát és a vesefunkció monitorozását a kezelés kezdetekor.

·      20 mg/hét vagy ennél kisebb dózisú metotrexát együttadása gyulladásgátló dózisban, vagy fájdalomcsillapító illetve lázcsillapító dózisban alkalmazott acetilszalicilsavval: a metotrexát-toxicitás fokozódása, főként hematológiai toxicitás (az acetilszalicilsav által csökkentett renális metotrexát-clearance miatt). A plazmaszinteket az egyidejű alkalmazás első heteiben hetente kell monitorozni. Vesekárosodásban szenvedő (még az enyhe esetén is) és időskorú betegeknél szoros monitorozás szükséges.

·      Klopidogrel (az akut koronária szindrómás beteg esetén az erre a kombinációra jóváhagyott indikáción túl): a vérzési kockázat fokozott. Klinikai monitorozás javasolt.

·      Lokális hatású gastrointestinalis készítményeket, mint az antacidok és az aktív szén, javasolt legalább 2 óra különbséggel bevenni az acetilszalicilsavhoz képest, mivel a vizelet lúgosodása miatt az acetilszalicilsav renális kiválasztása fokozódik.

·      Pemetrexed normális vesefunkciójú betegeknél, gyulladásgátló dózisban alkalmazott acetilszalicilsavval együtt adva: a pemetrexed-toxicitás (az acetilszalicilsav által csökkentett renális pemetrexed-clearance miatt) fokozott. A veseműködést monitorozni kell.

Egyidejű alkalmazásuk esetén figyelembe kell venni a következőket:

·      Glükokortikoidok (kivéve a hidrokortizon-pótló terápia esetén) együttadása fájdalomcsillapító vagy lázcsillapító dózisban alkalmazott acetilszalicilsavval: fokozott vérzési kockázat.

·      Deferazirox együttes adása gyulladásgátló dózisban vagy fájdalomcsillapító illetve lázcsillapító dózisban alkalmazott acetilszalicilsavval: a gastrointestinalis fekély kockázata és a vérzési kockázat fokozott.

·      Alacsony molekulatömegű heparinok (és rokon molekulák) és nem frakcionált heparinok preventív dózisban, 65 év alatti betegeknél: a hemostasisra több ponton ható egyidejű alkalmazás miatt a vérzési kockázat fokozott. Ezért a 65 évesnél fiatalabb betegeknél preventív dózisban alkalmazott heparinok (és rokon molekulák) és acetilszalicilsav (dózistól függetlenül) egyidejű alkalmazása esetén klinikai és szükség szerint laboratóriumi monitorozást kell végezni.

·      Thrombolytikumok: a vérzési kockázat fokozott.

·      Szelektív szerotonin-visszavételt gátlók (SSRI) (citalopram, escitalopram, fluoxetin, fluoxamin, paroxetin, sertralin): a vérzési kockázat fokozott.

4.6     Termékenység, terhesség és szoptatás

Terhesség

A prosztaglandinszintézis gátlása negatívan befolyásolhatja a terhesség lefolyását és/vagy az embrio-foetalis fejlődést. Epidemiológiai vizsgálatokból származó adatok a vetélés, a cardialis malformatiok és a gastroschisis kockázatának növekedését mutatják korai terhességben alkalmazott prosztaglandinszintézis-gátló alkalmazását követően.

A cardiovascularis malformatiok abszolút kockázata a kevesebb, mint 1%‑ról körülbelül 1,5%‑ra nőtt. A kockázat valószínűleg nő a dózis és a kezelés hosszának növekedésével.

Állatoknál kimutatták, hogy a prosztaglandinszintézis-gátlók alkalmazása emelkedett pre- és postimplantációs veszteséghez, és embrio-foetalis elhaláshoz vezet. Ezenkívül leírták, hogy azoknál az állatoknál, amelyek a gestatio organogenezis szakaszában prosztaglandinszintézis-gátlót kaptak, a különböző malformatiok – beleértve a cardiovascularis malformatiot – incidenciája emelkedett.

Az amenorrhoea első 24 hetében az acetilszalicilsav nem ajánlott, csak akkor, ha feltétlenül szükséges. Teherbeesést tervező vagy az amenorrhoea első 24 hetében lévő terhes nőnél acetilszalicilsav alkalmazása esetén a dózist a lehető legalacsonyabban kell tartani, és a kezelést a lehető legrövidebb ideig kell folytatni.

Az amenorrhoea 24. hetén túl mindegyik prosztaglandinszintézis-gátló alkalmazása okozhat a magzatnál a következőkben felsorolt károsodásokat:

·         cardiopulmonalis toxicitás (a ductus arteriosus idő előtti záródása és pulmonális hypertonia),

·         vesekárosodás, amely oligo-hydramnionnal járó veseelégtelenséghez vezethet.

A késői terhességben az anyánál és az újszülöttnél a következők jelentkezhetnek:

·        a vérzési idő megnyúlása az anti-aggregációs hatás miatt, amely nagyon alacsony dózisban alkalmazott acetilszalicilsav alkalmazását követően is előfordulhat,

·         a méh-kontrakciók gátlása, amely késleltetett vagy elhúzódott vajúdást eredményezhet.

Ennek megfelelően, az acetilszalicilsav ellenjavallt 5 hónapon túli terhesség esetén (az amenorrhoea 24. hetén túl) (lásd 4.3 pont).

Szoptatás

Az acetilszalicilsav átjut az anyatejbe, ezért nem javasolt szoptatás alatt (lásd 4.4 pont).

Termékenység

Néhány adat arra utal, hogy a ciklooxigenáz- / prosztaglandinszintézis-gátló gyógyszerek az ovulációra kifejtett hatásukkal ronthatják a nők fogamzóképességét. Ez a kezelés megszüntetése után reverzibilis.

4.7     A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Az acetilszalicilsav nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

4.8     Nemkívánatos hatások, mellékhatások

Gyakoriság: nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)

Vérképzőszervi és nyirokrendszeri betegségek és tünetek

Vérzés és a vérzési hajlam fokozódása (epistaxis, ínyvérzés, purpura, stb.) megnövekedett vérzési idővel. Az acetilszalicilsav abbahagyását követően a vérzési kockázat 4‑8 napig is eltarthat, ez fokozott vérzési kockázatot jelenthet sebészeti beavatkozás esetén. Intracranialis és gastrointestinalis vérzés is előfordulhat.

 

Immunrendszeri betegségek és tünetek

Túlérzékenységi reakciók, anafilaxiás reakciók, asztma, angiooedema.

Idegrendszeri betegségek és tünetek

Fejfájás, szédülés, hallásvesztés érzete, tinnitus, amelyek általában a túladagolás jelei.

Intracranialis vérzés.

Emésztőrendszeri betegségek és tünetek

Hasi fájdalom

Occult vagy nyílt gastrointestinalis vérzés (hematemesis, melaena, stb.), amely vashiányos anémiához vezet. A vérzési kockázat dózisfüggő.

Gyomorfekélyek és perforációk.

Máj- és epebetegségek, illetve tünetek

Májenzimszint-emelkedés, amely nagyrészt reverzibilis a kezelés leállításakor, májkárosodás, amely főleg hepatocelluláris.

A bőr és a bőralatti szövet betegségei és tünetei

Urticaria, bőrreakciók.

Általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciók

Reye-szindróma (lásd 4.4 pont).

Feltételezett mellékhatások bejelentése

A gyógyszer engedélyezését követően lényeges a feltételezett mellékhatások bejelentése, mert ez fontos eszköze annak, hogy a gyógyszer előny/kockázat profilját folyamatosan figyelemmel lehessen kísérni.

Az egészségügyi szakembereket kérjük, hogy jelentsék be a feltételezett mellékhatásokat a hatóság részére az V. függelékben található elérhetőségek valamelyikén keresztül.

4.9     Túladagolás

 

A túladagolás kockázata elsősorban gyermekeknél fokozott, esetleges fatalis kimenetellel, továbbá időskorúaknál (terápiás túladagolás, vagy a gyakrabban előforduló véletlen mérgezés).

Tünetek

Közepes súlyosságú mérgezés:

A következő tünetek utalnak túladagolásra: fülzúgás, halláskárosodás érzete, fejfájás és szédülés. Ezek a dózis csökkentésével kezelhetők.

Súlyos mérgezés:

Tünetei közé tartozik: láz, hyperventillatio, ketosis, respiratorikus alkalosis, metabolikus acidosis, kóma, keringés-összeomlás, légzési elégtelenség, súlyos hypoglykaemia.

Gyermeknél már az olyan alacsony dózisú túladagolás is, mint az egyszeri 100 mg/kg is halálos lehet.

Sürgősségi ellátás:

·      Azonnali beszállítás a kórház sürgősségi osztályára.

·      Gyomormosás és aktív szén alkalmazása

·      Sav-bázis egyensúly fenntartása

·      A vizelet lúgosítása, a vizelet pH monitorozásával

·      Súlyos mérgezés esetén haemodialysis

·      Tüneti kezelés

5.       FARMAKOLÓGIAI TULAJDONSÁGOK

5.1     Farmakodinámiás tulajdonságok

 

Farmakoterápiás csoport: Egyéb fájdalomcsökkentők és lázcsillapítók, ATC kód: N02B A01

Az acetilszalicilsav a fájdalomcsillapító, lázcsillapító és gyulladásgátló hatású, savas nem-szteroid gyulladáscsökkentők csoportjába tartozik. Hatásmechanizmusának alapja a prosztaglandinszintézisben résztvevő ciklooxigenáz enzimek irreverzibilis gátlása.

Per os alkalmazott 0,3‑1,0 g acetilszalicilsavval végzett klinikai vizsgálatok során az acetilszalicilsav hatékony volt a fájdalom enyhítésében, mint például a tenziós típusú fejfájás, migrénes fejfájás, fogfájás, torokfájás, primér dysmenorrhoea, izom- és ízületi fájdalmak, és a láz csökkentésében a lázzal járó állapotok, például megfázás vagy influenza esetén. Akut és krónikus gyulladásos megbetegedésekben is alkalmazzák, pl. rheumatoid arthritis, osteoarthritis és spondylitis ankylopoetica.

Az acetilszalicilsav a thrombocyta-aggregációt is gátolja, a vérlemezkében a tromboxán A2 szintézis gátlása révén. Ezért különböző vascularis indikációkban alkalmazzák általában 75‑300 mg napi dózisban.

5.2     Farmakokinetikai tulajdonságok

 

Felszívódás

Ez a gyógyszerforma az enyhe és középerős, akut fájdalom gyors enyhítésére szolgál. A gyors fájdalomcsillapítás annak köszönhető, hogy a hatás hamarabb lép fel, mivel a maximális plazmakoncentráció kialakulásának ideje lerövidült. A gyógyszerforma az acetilszalicilsav hatóanyagát porított formában tartalmazza, valamint tartalmaz egy pezsgő hatású összetevőt, amelynek segítségével a gyógyszer magja gyorsan szétesik. A készítmény gyors kioldódásának köszönhetően az acetilszalicilsav felszívódása gyorsabb (MicroActive védjegy).

Ebből a gyógyszerformából az orális alkalmazást követően az acetilszalicilsav gastrointestinalis felszívódása nagyon gyors és teljes. A felszívódás alatt és után az acetilszalicilsav a fő metabolitjává, szalicilsavvá alakul. Biohasznosulási vizsgálatokban mérve az acetilszalicilsav kb. 17,5 perc múlva, a szalicilsav pedig 45 perc múlva éri el a maximális plazmakoncentrációt. Összehasonlítva a hagyományos acetilszalicilsav tablettával (Aspirin®) ebben a gyógyszerformában a maximális plazmakoncentrációig eltelt idő az acetilszalicilsav esetén 2,6‑od részére, szalicilsav esetén negyedrészére csökkent.

Egy következő, összehasonlító klinikai hatásossági vizsgálat során, melyben több mint 1000 posztoperatív fogfájdalomban szenvedő beteg vett részt, klinikailag gyorsabb hatáskezdetről számoltak be. Összehasonlítva a hagyományos acetilszalicilsavat tartalmazó tablettával ezekben a vizsgálatokban az első érzékelhető fájdalomcsillapításig, az első igazoltan érzékelhető fájdalomcsillapításig és a jelentős fájdalomcsillapításig eltelt idő statisztikailag szignifikánsan javult, míg a teljes hatékonyság (a hatás hossza és intenzitása) változatlan maradt. Összehasonlítva a hagyományos acetilszalicilsav tablettával a jelentős fájdalomcsillapításig eltelt idő feleannyi volt (49 perc a 99 perccel szemben).

Eloszlás

Mind az acetilszalicilsav, mind a szalicilsav nagymértékben kötődik a plazmaproteinekhez és gyorsan eloszlik az egész szervezetben. A szalicilsav átjut a placentán és bekerül az anyatejbe.

Elimináció

A szalicilsav elsősorban a májban történő metabolizációval eliminálódik. Metabolitjai a szalicilursav, a szalicil‑fenol‑glükuronid, a szalicil‑acil‑glükuronid, a gentizinsav és a gentizursav.

Mivel a metabolizmust a májenzim-kapacitás korlátozza, ezért a szalicilsav eliminációs kinetikája dózisfüggő. Az eliminációs felezési idő így az alacsony dózisokra jellemző 2‑3 órától a magas dózisokra jellemző 15 óráig terjed. A szalicilsav és metabolitjai főleg a vesén keresztül ürülnek.

 

5.3     A preklinikai biztonságossági vizsgálatok eredményei

 

Az acetilszalicilsav preklinikai biztonságossági profilja jól dokumentált.

Állatkísérletekben a szalicilátok magas dózisokban vesekárosodást okoztak, de egyéb szervi elváltozásokat nem. Az acetilszalicilsav mutagenitását körültekintően tanulmányozták in vitro és in vivo vizsgálatokban, de nem találtak bizonyítékot mutagén hatásra. Ugyanez vonatkozik a karcinogenitási vizsgálatokra.

A szalicilátok teratogén hatást mutattak számos állatkísérletben több fajon is (pl.: kardiális és csontrendszeri malformaciók, középvonal defektusok). Megfigyeltek implantációs zavarokat, embriotoxikus és foetotoxikus hatásokat, valamint tanulási nehézségeket az utódnál prenatális expozíciót követően.

6.       GYÓGYSZERÉSZETI ADATOK

 

6.1     Segédanyagok felsorolása

Tablettamag:

vízmentes kolloid szilícium-dioxid

vízmentes nátrium-karbonát

Bevonat:

karnauba pálmaviasz

hipromellóz

cink-sztearát

6.2     Inkompatibilitások

 

Nem értelmezhető.

6.3     Felhasználhatósági időtartam

 

3 év

6.4     Különleges tárolási előírások

 

Legfeljebb 30 °C‑on tárolandó.

6.5     Csomagolás típusa és kiszerelése

4 db, 8 db, 12 db, 20 db, 24 db, 40 db, 60 db vagy 80 db bevont tablettát tartalmazó fóliacsík (papír – PE – alumínium – kopolimer fólia) dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

6.6     A megsemmisítésre vonatkozó különleges óvintézkedések

 

Bármilyen fel nem használt gyógyszer, illetve hulladékanyag megsemmisítését a gyógyszerekre vonatkozó előírások szerint kell végrehajtani.

Megjegyzés: keresztjelzés nélküli

Osztályozás: I. csoport

Orvosi rendelvény nélkül is kiadható gyógyszer (VN).

7.       A FORGALOMBAHOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA

 

Bayer Hungária Kft.

1123 Budapest, Alkotás u. 50.

 

 

8.       A FORGALOMBAHOZATALI ENGEDÉLY SZÁMA(I)

 

OGYI-T-01505/10            8x               papír - PE - alumínium - kopolimer fóliacsíkban és dobozban

OGYI-T-01505/11            12x             papír - PE - alumínium - kopolimer fóliacsíkban és dobozban

OGYI-T-01505/12            20x             papír - PE - alumínium - kopolimer fóliacsíkban és dobozban

OGYI-T-01505/13            40x             papír - PE - alumínium - kopolimer fóliacsíkban és dobozban

9.       A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY ELSŐ KIADÁSÁNAK/ MEGÚJÍTÁSÁNAK DÁTUMA

 

A forgalomba hozatali engedély első kiadásának dátuma: 2013. 10. 16.

 

A forgalomba hozatali engedély legutóbbi megújításának dátuma: 2018. 11. 19.

 

 

10.     A SZÖVEG ELLENŐRZÉSÉNEK DÁTUMA

2018. november 19.


[1]Ez a rész nem került bele a betegtájékoztatóba, mert – egy laikus számára – a 4.5 pontban lévő rész ugyanezt az információt tartalmazza.

ás? Aspirin® Ultra! Mikroaktív technológiájának köszönhetően az eddigi leggyorsabban felszívódó Aspirin®, ami hatékonyan csillapítja fejfájását. 

 

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!