A hüvelyflóra láthatatlan védvonal

A hüvelyflóra hasonlatosan a bélflórához nagyon fontos szerepet játszik a szervezet védelmében. Ám erről a funkcióról kevesen tudnak, lévén a létezése, a működési mechanizmusa ugyanannyira megfoghatatlan és szemmel nem érzékelhető, mint a bélflóra esetében. (Tovább olvasáshoz kattints a címre!)

 

S mégis, mindkettő nélkülözhetetlen a test egészségének biztosításához. Hogy miként lehetséges ez? A válasz egyszerű. A flóra egyfajta közösséget jelent, ami ebben az esetben baktériumokra utal. Vagyis a testünkben milliónyi, milliárdnyi baktérium él velünk szimbiózisban, s a szervezet éppen ennek a közös együtt élésnek és munkálkodásnak köszönhetően tud maradéktalanul egészséges maradni. A baktériumok segítik a lebontó folyamatokat, támogatják a méregtelenítést, elősegítik az optimális felszívódást - mondjuk a belek tekintetében. De mi a helyzet a hüvelyben élő védelmi vonallal? Ugyanis leginkább így jellemezhető az ott élő flóra legfontosabb feladata.

A hüvelyhez túlságosan közel van a végbélnyílás, vagyis a kártékony, hívatlan vendégek könnyen betörhetnek a testbe, ám a baktériumok ezt villámgyorsan megakadályozzák. A létrejövő savas PH-val bíró közeg nemes egyszerűséggel megsemmisíti azokat a kórokozókat, amik a testben komoly problémákat generálhatnának. Természetesen a működési mechanizmus ennél jóval összetettebb és bonyolultabb, de ebből az egy szegmensből is jól látható, hogy milyen lényeges, hogy a flórát ne érje semmilyen, negatív hatás, ami szétrombolhatja a védelmi vonalat. Természetesen a fentiek azért élveznek prioritást, mert megannyi esetben sérül meg a hétköznapokban a flóra egysége, aminek a következményei messzire vezetnek: gyulladásos betegségek, különböző gombás fertőzések hatalmasodnak el, lévén a baktériumok képtelenek megakadályozni a kórokozók kártékony ténykedését.

A hüvelyflóra védelmet ad, ha védelmet kap!

De mégis miért sérül meg ez az érzékeny rendszer? Általában nagyon egyszerű okokra vezethető vissza a jelenség. A flórában megváltozik a PH, lúgosabbá válik, a baktériumok elpusztulnak, s gyakorlatilag innentől kezdve szabad a bejárás. A különböző intim mosakodók, törlőkendők és kozmetikai készítmények használata a ludas, ami átalakítja az egyensúlyt és megbontja azt. Vagyis ezen termékek kiiktatásával visszaállhat a rend, és a védelmi vonal újra megerősödhet.

Tartalomhoz tartozó címkék: flóra hüvelyflóra