A hüvelyflóra épsége az egészsége kulcsa!

A hüvelyflóra egy igazi védőbástya, az immunrendszer szerves része. A gond ott kezdődik, ezen a területen, hogy nagyon keveset hallani a működéséről, a fontosságáról és arról, hogy miként őrizhető meg a funkcionalitása. (Tovább olvasáshoz kattints a címre!)

 

Ugyanis hihetetlenül könnyen kárt lehet tenni ebben az élő, pulzáló rendszerben. De mégis miről van szó pontosan? A bástya, vagy várvonal jó hasonlat a flóra esetén, mert valóban egyfajta őrző-védő feladatot tölt be: nem engedi belépni a nem hívott baktériumokat, vírusokat és egyéb kórokozókat. A végbél nyílás közelsége miatt ez az intim terület jócskán ki van téve a hívatlan vendégeknek, ám ha a flórát alkotó baktériumok jól szolgálnak, akkor a kártékony betolakodók messzire száműzhetők. A savas közeg képes elpusztítani minden olyan képletet, ami nem oda való, ezzel megőrizve a test egészségét. A flórát, hasonlóan a bélben található rendszerhez olyan baktériumtörzsek alkotják, melyek szimbiózisban és teljes békében élnek együtt az emberi testtel. Sőt, ez a bonyolult háló túlmutat az együttélésen, hiszen a bélflóra tulajdonképpen maga az immunrendszer. Nem véletlen, hogy nagy figyelmet érdemes szentelni a védelmére és arra, hogy ne sérüljön.

A hüvelyben létrejövő természetes egyensúly is az egészséget hivatott szolgálni. Igen ám, de számtalan módon veszélyeztethető ez, az amúgy érzékeny harmónia. Könnyen felborulhat a rend. Ha például egyes baktériumok többségbe kerülnek, vagyis az egyensúly meginog, akkor egyrészt változhat a hüvely kémhatása, másrészt elpusztulhatnak létfontosságú törzsek. Ennek a két folyamatnak a vége, hogy a flóra elveszti funkcionalitását és ezzel komoly veszélyforrássá avanzsál, lévén nem képes kívül tartani a betolakodókat. A legegyszerűbb példa arra, hogy miként borítható fel ez a kényes mérleg az intim mosakodók használata. Bár a reklámok hirdetik mennyire hasznosak, valójában megzavarják a flóra közegét és a fentiekben ecsetelt folyamatok hihetetlen gyorsasággal mennek végbe.

A hüvelyflóra törődést érdemel!

Nagyon könnyen gondoskodhat egészségéről. Egyrészt prevencióval rengeteget tehet annak érdekében, hogy a flórája ne szenvedjen sérüléseket. Másrészt különböző, regeneráló készítmények segítségével helyreállíthatja az természetes rendet.

Tartalomhoz tartozó címkék: flóra hüvelyflóra